16. sep
 
Hva menes med privatisering?

0
Publisert: 22.apr.2015 04:00
Oppdatert: 22.apr.2015 07:16

Det sies at det har vært bosetting i Hemmagardene fra før svartedauden. Vi vet hvem som har vært gardbrukere her i Søre Hemma fra 1746 og til i dag. Mellom husene på garden og Næra er det i dag dyrket mark helt ned til vannkanten. Bare ei smal «reim» med steinur skiller vann og åker. Denne smale «reima», rett nedenfor husene på garden, har i alle tider vært brukt av gardens folk. Herfra ble det fisket. Det ble vasket tøy og det ble badet. Garnbu og åfløye har vært plassert her i uminnelige tider.

Dette området er innmark, ikke utmark. Det er en vesentlig forskjell.

De siste 50 åra har det blitt tilrettelagt litt etter litt for at det skulle bli bedre og ferdes her både for de som bor på garden og eventuelle andre som har behov for å ferdes her.

Jeg kan ikke begripe annet enn at dette området det her er snakk om er i privat eie. Så hvordan privatisere noe som har vært privat i flere 100 år. Det offentlige har da ikke gjort noe for å tilrettelegge noe her. Hvorfor er det galt å rydde i steinura?

Vi ser at det rundt Næra er mye utmark som ikke er tatt i bruk av allmuen. Så er det lov og undres. Kanskje Næras strender er så ugjestmilde fra naturens side at det er gruvsamt å bevege seg der, hvis det ikke er nedlagt mange timers arbeid over lang tid. Kan det tenkes at det ikke var så galt å legge litt til rette. Det er ganske mange, også utenom gardens folk, som gleder seg over disse områdene som er ryddet for stein og framkommeliggjort.

For å innfri strandlovens formål, høres det ut som de ansatte i Ringsaker kommune har bestemt seg for masseriving av brygger og bygninger langs Næra. Altså strengest mulig straff. Denne raseringa kan fort få en negativ virkning på grunn av gjengroing av strandlinja og manglende trivsel. Det er det ingen som har glede av.

Hvordan kan dette som er gjort ved Næra, (det er jo ikke noe enestående tilfelle i Ringsaker) ha skapt denne voldsomme stormen. Jeg fortsetter å undres.

«Føråskjerring» 77 år

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke