15. sep
VANN: Ekstremregn i juli 2014. Blir det bare småtterier av det vi kan vente om 25 år.FOTO: Frank Brandsås
 
Hva skal du svare om 25 år?
Klima: Hva skal du si til barna dine når de spør hva du gjorde i 2014?

0
Publisert: 12.aug.2014 07:17
Oppdatert: 12.aug.2014 08:40

Ja - du. Hva skal du si til barna dine om 25 år når de spør: - Hva gjorde du i 2014, mor? Hva gjorde du i 2014, far? Kanskje må du svare: - Nei, jeg gjorde som alle andre jeg. Ingenting. Jammen, hallo, vil dine voksne barn si til deg om 25 år: - I 2014 hadde dere opplevd flere perioder med rekordvarme, og dere hadde sett ekstremregn, flom, tørke og skogbranner. Og så sier du at du gjorde ingenting. Skjønte du ingenting heller? Svar meg nå, vil barna dine si om 25 år. Og de fleste av oss vil vi måtte se ned og svare noe slikt som: - Jeg skjønte vel egentlig, men gjorde ingenting.

Hvor dumme var det mulig å være i 2014, vil barna dine si til deg om 25 år. - Du visste godt at all den diesel, bensin og gassen som dere brukte ga sinnssykt mye karbondioksid til atmosfæren. Du visste at klimagassen allerede i 2014 hadde varmet opp kloden med 0,9 grader. Du så at klimaet var i endring. Du visste at temperaturen ville fortsette å stige, og du visste at konsekvensene ville bli dødsalvorlige for oss, barna dine. Likevel fortsatte du og de andre i den uansvarlige fossile generasjonen din med bensin- og dieselbiler, lange flyturer og verst av alt: Dere fortsatte å pumpe opp enda mer olje og gass.

Det er meget sannsynlig at barna våre vil kalle oss den uansvarlige fossile generasjonen når de i 2040 sliter med konsekvensene av 1,5 graders global oppvarming. Det vi har fått av varme, ekstremregn, flom og tørke blir småtterier i forhold til det de må slite med om 25 år. Det blir kostbart å holde veger, strømlinjer og annen infrastruktur i orden i 1,5-gradersverden. Det blir ulevelig varmt i mange land langs ekvator. Mange hundre millioner klimaflyktninger. Verdens matproduksjon på land og i havet blir redusert, mens verdens befolkning nærmer seg ni milliarder i 2040.

Men det er ikke sikkert at barna våre vil kalle oss for den uansvarlige fossile generasjonen. Det er det vi som avgjør. Det er vi som avgjør om barna våre i 2040 vil vite at temperaturen vil slutte å stige rundt to grader, eller om den vil fortsette å stige ukontrollert til 4,5 eller 6 grader. Alt over to grader blir katastrofe for natur og menneskene. Hvis vi bidrar til å få utslippene drastisk ned fra nå, kan temperaturstigningen stanse på to grader. Hvis vi ikke gjør noe, får barna våre den komplette klimakatastrofen. Hva vi gjør i dag og de kommende fem årene avgjør hva barna våre vil spørre oss om i 2040.

Hva må vi gjøre? Jo, vi må bytte ut maskiner, biler og annet som drives av fossil energi med elektrisk drevne. Verre er det ikke. Alt som i dag drives av diesel, bensin, olje, eller gass kan drives av elektrisitet. Kjøleskap, vaskemaskiner, PC-er, biler, båter og plenklippere går som bare det på strøm. Sjølsagt kan alt annet gå på strøm. Det eneste som ikke kan gå på strøm er fly, men det meste av flytrafikk er tross alt ikke livsviktig, så flyturene kan vi redusere på inntil vi klarer å produsere nok biodrivstoff for fly.

Ny teknologi bruker mindre energi enn gammel. Energieffektivisering reduserer behovet for ny kraft. Den nye elkraften vi likevel trenger i det klimavennlige samfunnet, må vi produsere med vindmøller, vannkraft og solceller. Det er enorme mengder solenergi å ta av. I løpet av 40 minutter får jorda inn like mye solenergi som alle mennesker til sammen bruker på et helt år.

Teknologien finnes. Kjøp elektrisk neste gang du skal handle nytt. Og still krav til ditt politiske parti om at de må gjøre det enkelt og billig å være klimavennlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke