buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
 
Hva skal storfylket hete?

Publisert: 01.nov.2017 16:10
Oppdatert: 01.nov.2017 16:10

Stortinget har vedtatt at 1. januar 2020 skal fylkene Oppland og Hedmark tvangslås sammen til ett fylke, og diskusjonen om navn på det nye storfylket er i gang. I HA 31. oktober hadde Jans Haugan et leseverdig innlegg om navn på storfylket.

De mest aktuelle navnene er Opplandene, Innlandet, Eidsiva og Hedmark & Oppland. De to sistnevnte sier Haugan ikke noe om. Flere navn er også lansert.

Jeg synes Eidsiva er et godt navn. Navnet er knyttet til Eidsivating lagmannsrett som er en av landets seks lagmannsretter. I 1995 ble hovedsetet lagt til Hamar. Lagdømmet omfatter fylkene Hedmark og Oppland (unntatt Jevnaker) pluss 13 romerikskommuner i Akershus. På Magnus Lagabøters tid (1274) ble Eidsivatinget holdt på Eidsvoll og omfattet i stor grad samme området som dagens Eidsivating lagmannsrett. Men mange forbinder nok Eidsiva først og fremst med en norsk strømleverandør, eid av Hedmark og Oppland fylkeskommuner. Eidsiva-navnet vil nok ikke nå opp ved en eventuell avstemming.

Mange i Hedmark vil nok foretrekke Hedmark & Oppland eller Innlandet fremfor Opplandene eller noe annet med Oppland. Jeg synes at Hedmark & Oppland er et gørr kjedelig navn; det er like fantasiløst og uhåndterlig som Møre og Romsdal og Sogn & Fjordane. Og innbyggerne i storfylket blir fortsatt hedmarkinger og opplendinger.

Kanskje blir det flertall for Innlandet, og Haugan stiller spørsmål ved ordformen. Vi har vendt oss til Innlandet i bestemt form, entall, slik som i områdenavnene Sørlandet, Vestlandet og Østlandet. Men Innlandet er også en nokså kjedelig konstruksjon.

Men flertallsformen Opplandene kan derimot få tilslutning både i Hedmark og Oppland, selv om ingen andre «land-fylker» i landet har flertallsform, jf. Rogaland, Hordaland, Oppland og Nordland. Haugan mener (antakelig) at Opplandet, i bestemt form entall, kan være et brukbart navn, men det vil nok få liten tilslutning på hedmarkssiden.

Jeg synes flertallsformen Opplandene er et tungt navn. Det mener nok Haugan også. Han foreslår Opplanda. Det klinger bedre, men da blir vi alle opplendinger. Opplanda vil kunne fungere både på bokmål og nynorsk, men vil nok ikke få stor tilslutning.

Jeg har et bedre forslag: Det nye storfylket øst i landet bør hete Østlandet eller Østland fylke, i bestemt eller ubestemt form. Smak på det. Det enkle er ofte det beste.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat