Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Museum: Hva skjer på Domkirkeodden? Ingenting.Foto: Christian E. Bergheim
 
Hva skjer på museene i Hamar?
Museene: Hamar har to museer hvor tiden står stille og aktivitetene er på lavgir.

Publisert: 24.apr.2019 12:04
Oppdatert: 24.apr.2019 12:13

Hva skjer på musene i Hamar. Vi har to museer hvor tiden står stille og aktivitetene er på lavgir eller med håndbrekket på.

Hva skje på og med Norsk Jernbanemuseum? Ingenting.

I 2003 åpnet første byggetrinn på det nye museumsbygget. Planene for videre byggetrinn var et auditoriebygg. Fundamentet for dette ble anlagt ved bygging av første byggetrinn og står i dag som påbegynte søyler nord for nåværende bygg, med rustne armeringsjern som stikker opp. Flere byggtrinn skulle blant annet bli en lokomotivstall med dreieskive.

Siden 2003 har ingenting skjedd. Har Jernbanedirektoratet glemt hele museet? Er byråkratene oppmerksom på at det ligger et museum i Hamar som de har ansvar for? Burde museet ligge i Oslo, som alt annet, for da hadde de sannsynlig også fått mer oppmerksomhet?

Utdrag fra Wikipedia: Norsk jernbanemuseum er Norges nasjonale jernbanemuseum. Det er et av verdens eldste jernbanemuseer og ble etablert på Hamar i 1896, noe som også gjør Jernbanemuseet til Norges eldste tekniske museum.

Utdrag fra Jernbanedirektoratet: Sidan 1896 har Norsk jernbanemuseum (NJM) hatt som oppgåve å dokumentere jernbanen si historie i Norge og dens rolle for utviklingen av det norske samfunnet. Det er ett av verdens eldste jernbanemuseer og de første årene var museet kun tilgjengelig for ansatte i jernbanen. Museet ligger i Hamar, kanskje jernbanebyen fremfor noen i Norge, og ett av arnestedene for landets statsbaner.

Nå skriver vi 2019, men ennå er ikke neste byggetrinn påbegynt. Hvorfor?

Hva skjer på Domkirkeodden? Ingenting.

Hvorfor graves det i andre middelaldersteder i Norge (Oslo, Tønsberg, Stavanger og Trondheim), men absolutt ingenting i Hamar. Vi vet at Hamarkaupangen var et viktig sted i Middelalderen, faktisk ett av de viktigste i Norge, med stor aktivitet. Det var domkirke, bispeborg, katedralskole og et kloster. Og ikke minst et viktig handelssted. Domkirkeruinene står der og et fotavtrykk av bispeborgen, men hvor er katedralskolen og hvor er klostret og hvor er selve kaupangen?

Når det gjelder klostret, så sier historien at dette var det mest produktive klostret i Norge i middelalderen. Inntektene kom fra skrivestuen som munkene drev. Dette var jo middelalderens bok- og skriftprodusenter, med skrivestuer som kopierte verdifulle bøker og som var en viktig inntektskilde. Det var jo datidens boktrykkere, lenge før boktrykkerkunsten rasjonaliserte masseproduksjonen av bøker.

Det var også myntproduksjon på Domkirkeodden, ett av få steder i Norge som lagde mynter.

Derfor, hvorfor blir det ikke utført større utgravinger på Domkirkeodden, slik at omfanget av Hamarkaupangen kan fastslås? Vi vet sånn ca. hvor katedralskolen lå og vi vet sånn ca. hvor klostret lå, og vi vet sånn noenlunde omfanget av bebyggelsen på Hamarkaupangen, men vi vet ikke hvor omfattende den var. Dette vil en utgraving kunne gi svar på, men er tydeligvis ikke prioritert. Har dette noe med at byråkratene i Oslo egentlig ikke kjenner noe særlig til Hamarkaupangen? Er Oslo, Tønsberg, Stavanger, Bergen og Trondheim langt viktigere steder enn Hamar?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke