Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Sykehus: Det vi trenger nå er et sykehus på et høyere nivå.
 
Hva slags sykehus trenger vi?
Ut i fra debatten i avisene kan det se ut som enkelte er mest opptatt av å benytte sykehus som et bidrag til å øke sysselsettingen i sin kommune.

Publisert: 08.nov.2017 17:00
Oppdatert: 08.nov.2017 17:05

De forstår tydeligvis ikke at det koster noen ekstra menneskeliv å satse for mye på mange små lokalsykehus i forhold til større sentrale sykehus. Når pasienter får behandling av leger som ikke er kvalifisert for deres sykdom, vil dette i noen tilfeller koste liv, eller at de ved for dårlig behandling får en forringet livskvalitet resten av livet.

Dette har blant annet sammenheng med at små lokalsykehus ikke har kundegrunnlag og økonomi for å opptre med godt kvalifiserte leger på alle aktuelle fagområder. I noen tilfeller opptrer de med vikarer som er utgått på dato. Når en pasient ved slik behandling ikke får riktig diagnose og riktige medisiner, vil dette for ham eller henne kunne føre til forringet livskvalitet resten av livet. Noen ganger også et kortere liv. Jeg er redd for at slike tilfeller ikke alltid blir registrert.

Når det står om livet, kan transport av pasienter i dag skje meget raskt med helikopter. Når resursene samles i store enheter, er det mulig å få økonomi til mer avanserte sykehus, både med hensyn til kompetanse og utstyr. Dessuten vil leger med spesialkompetanse finne det mer interessant å arbeide ved et større sykehus, da de der får mer tilfredsstillende oppgaver i forhold til sin utdannelse. I et sykehus med flere leger oppnås større trygghet ved at disse samarbeider.

Husk at det i dag skjer en betydelig forskning innenfor medisin, som fører til framskritt på flere områder. De framskritt som etterhvert oppnås vil etterhvert kreve mer både av kompetanse, utstyr og økonomi. Skal man bygge for framtiden må dette tas med i beregningen.

Det vi trenger nå må derfor være et sykehus på et høyere nivå, slik at vi kan få færre transporter til Oslo og Trondheim. Og samtidig stå bedre rustet til å møte den utvikling som etterhvert kommer innenfor medisin. En annen utfordring er finansiering av driften. Noen ganger ser det ut som finansieringen er viktigere enn å bekjempe sykdom.

Når utredning er bedre betalt enn selve behandlingen, kan sykehuset bli fristet til å gjennomføre utredninger man egentlig ikke trenger, for å bedre økonomien. På denne måten kan man også legge unødig beslag på kapasitet, og forlenge ventetiden for de som står i kø. Dette bør helseministeren se nærmere på.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke