17. sep
ØKONOMI: Ordfører Einar Busterud (fra venstre), rådmann Bjørn Gudbjørgsrud og varaordfører Knut Fangberget. Hva tenker de om økonomien og flyktningene?FOTO: ELI J. Haugen
 
Hva tenker rådmann og politikere i Hamar?
Hva tenker rådmannen og kommunestyret om økonomien i kjølvannet av flyktningebosetting?

0
Publisert: 21.nov.2015 04:00
Oppdatert: 21.nov.2015 08:32

MENINGER

Rådmannen og kommunestyret i Hamar har anbefalt bosetting av 75 flyktninger neste år. Med familiegjenforening har vi i HA kunnet lese at dette kan tilsvare opp mot 225 personer. Med dagens strøm av asylanter er det ikke usannsynlig at det kommer forespørsel om økning av antallet. HA har skrevet at ni prosent av Hamars innbyggere er innvandrere. De står til sammen for 40 prosent av de som mottar sosialbidrag. Hvordan vil dette regnestykket se ut med en økning av ikkevestlige flyktninger? I løpet av få år vil denne gruppen utgjøre en betydelig større del av Hamars befolkning enn i dag. Hvor avhengige vil de være av sosiale stønader?

Jeg vil anbefale å se på situasjonen i områder som har praktisert bosetting av flyktninger fra ikke-vestlige land i mange år. Sverige er aktuelt å bruke som forbilde. Malmö er aktuell å undersøke fordi den er en svært multikulturell by. Av byens 302.835 innbyggere er 41 prosent første eller andre generasjons innvandrere.

Den svenske nasjonaløkonomen Tino Sanandaji tegner et bilde av Malmö som en total fiasko på grunn av innvandringen, i likhet med Södertälje og Botkyrka. Han omtaler disse byene som demografisk en generasjon foran resten av Sverige. Sanandaji skriver på sin blogg:

Det er vanskelig å si noe om fremtiden med sikkerhet, men vi kan i hvert fall få et bilde av hva «lang sikt» kommer til å se ut gjennom å se på eksperimentkommunene Malmö, Botkyrka og Södertälje. Disse kommunene ligger en generasjon foran resten av Sverige når det gjelder etnisk og kulturelt mangfold. Her har «lang sikt» allerede inntruffet. Enda finnes det ingen kommune med høy konsentrasjon av mangfold som gjør det bra. Det beste vi kan si er at disse kommunene er for små til å dra ned hele landets økonomi.

Det tydeligste eksempelet er arbeiderbevegelsens fødeby, Malmö, en by som lenge har vært bankerott, men som går rundt så lenge resten av Sverige har råd til å dekke underskuddet. Men hvordan ser planen når hele landet er som Malmö i dag? Hvem skal dekke underskuddet i budsjettet? Norske oljefondet? Qatar?

Avisen Syd-Svenskan melder om store nedskjæringer i Malmö kommune. Direkte følger av mottak av flyktninger. Eksempler:

- Det skal bli vanskeligere for eldre å få plass på aldershjem

- Ansatte som blir syke skal ikke alltid erstattes med vikar

- Hjemmetjenesten kommer ikke til å utføre alle bevilgete tjenester

- Personer med nedsatt funksjonsevne og eldre får ikke samme hjelp som tidligere for å komme seg ut å delta på aktiviteter.

Hvordan begrunner Hamar kommunestyre og rådmann at den samme type innvandring virkelig vil lykkes bedre på Hedmarken? Vil Hamar øke velstanden, fortsette på samme nivå som nå, eller vil bosetting av flyktninger bli en kostbar affære med dårligere velferdstilbud/og eller økte skatter?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke