Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Alkohol: Velg solidaritet med den svake parten, oppfordrer May-Britt Hagen.FOTO: SCANPIX
 
Hva tror dere barn og unge ønsker seg?
Overskriften er et sitat fra lederen i Hamar Arbeiderblad 3. august, forøvrig en meget god og tydelig kommentar til utspillet fra byens eliteidrettslag som ønsker seg alkoholservering på sine hjemmekamper.

Publisert: 05.aug.2019 15:34
Oppdatert: 05.aug.2019 16:23

Deres søknad til kommunen om endrede retningslinjer begrunnes med behov for økte inntekter og å gi publikum en bedre opplevelse.

Jeg tenker at det er viktig at vi stiller oss spørsmålet om hva idrett og idrettsarrangementer handler om. Idrett handler om fysisk utfoldelse, om helse, sunnhet og prestasjoner. Eller sagt som Store norske leksikons definisjon: Idrett er fysisk aktivitet drevet for å bedre utøverens fysiske og psykiske helse gjennom mosjon og rekreasjon eller for å oppnå best mulig resultater.

LES HAs leder 3. august her.

Alkohol har den motsatte effekt. Det er et sløvende rusmiddel som svekker reaksjonsevne, koordinasjon, balanse og motoriske ferdigheter. Med andre ord så strider alkohol mot idrettens verdier og funksjon.

I vårt samfunn brukes alkohol i svært mange sammenhenger, og vi har en endeløs frihet til å nyte alkohol. Idretten og gudshusene er snart noen av våre siste alkoholfrie skanser.

Å delta på idrettsarrangement handler om positive opplevelser for flere generasjoner sammen, der barn og unge utgjør en betydelig gruppe. Derfor heter i Norges Idrettsforbunds retningslinjer for alkohol at tribunekulturen skal være trygg, familievennlig og alkoholfri. Det vil si at barn og unge på disse arenaene skal være sikret et alkoholfritt miljø.

Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at ca 90.000 barn har en mor eller far som har misbrukt alkohol det siste året.Dette tilsvarer nesten ett av ti barn. Et langt høyere antall barn opplever at det er ubehagelig at foreldrene drikker alkohol selv uten at foreldrene oppfyller de objektive kriteriene for å ha et diagnostiserbart alkoholmisbruk.

Jeg har i en årrekke arbeidet som psykolog og møter mange som har en oppvekst preget av utrygghet og frykt i forbindelse med foreldres alkoholbruk. Forskning dokumenterer at foreldres alkoholmisbruk er en risikofaktor når det gjelder barns fysiske og psykiske helse.

Vi vet at barn og unge som har negative opplevelser med alkohol i sine hjem, lett aktiveres med utrygghet og engstelse når de eksponeres for drikking i andre sammenhenger.

Spørsmålet vi må stille oss er: Synes vi barn og unge fortjener en alkoholfri sone i samfunnet, og er idretten i tråd med sine verdier villig til å prioritere det over hensynet til sine behov for økte inntekter og noen voksnes ønske om å kose seg med alkohol, også på idrettsarrangementer.

Mitt svar er klart, og min oppfordring til Hamars politikere er å velge solidaritet med den svakeste parten i dette spørsmålet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke