15. sep
 
Hva vil de gjøre for fred?

I Innlandet er ordførere i 12 kommuner med i det verdensomspennende nettverket «Ordførere for fred». Hamar, Løten og Ringsaker er blant dem. Gratulerer! En av de siste norske ordførerne som har sluttet seg til, er Einar Busterud i Hamar. -Det kommer mange slags henvendelser til ordføreren, men dette var et initiativ det var lett å si ja til, sa Busterud til Hamar Arbeiderblad 27.mars i år.

Ordføreren i Hiroshima tok i 1982 initiativ til det globale nettverket «Ordførere for fred», som hittil er støttet av ordførere av ulike politiske avskygninger fra 107 norske kommuner, og av tusenvis i andre land. Målet er å hindre en gjentagelse av tragedien som rammet byene Hiroshima og Nagasaki, og å oppfordre til at atomvåpen avskaffes. I tillegg har ordførernettverket fokus blant annet på arbeid for å bekjempe fattigdom, sult og brudd på menneskerettigheter for flyktninger og andre.

Fred i lokalt perspektiv dreier seg dessuten om spørsmål knyttet til menneskelig sikkerhet, for eksempel mat- og vanntilgang. Jordvern er en del av dette, samt beredskap i vid forstand lokalt og regionalt.

Dessverre ser det ikke ut til at verden går framover når det gjelder atomnedrustning. 2.august ble det klart at verken USA eller Russland vil ta de nødvendige stegene for å redde INF-avtalen, en avtale som ledet til ødeleggelsen av nesten 2.700 missiler for konvensjonelle- og atomstridshoder. Så nå når avtalen er brutt, kan de starte produksjonen igjen. Dette er nok et signal om at alle gode krefter nå må øve påtrykk for at produksjon, spredning og bruk av atomvåpen forbys.

Hva kan din kommune gjøre? For eksempel plante et tre. I Hiroshima var det bare ett tre midt i sentrum av byen som overlevde atombomben. Neste år er det 75 år siden den første atombomben ble brukt. En verdig 75-årsmarkering av Hiroshimadagen kunne kanskje være å plante et fredstre i kommunen i 2020, slik Halden gjorde for et par år siden.

Så hva vil kandidatene ved kommunevalget gjøre for fred og sikkerhet? Hvordan vil ordførerkandidater i Hamar, Løten og Ringsaker følge opp deltakelsen i nettverket «Ordførere for fred»? I kommuner som ikke er med i nettverket: Hvordan vil ordførerkandidatene stille seg til deltakelse i nettverket «Ordførere for fred»?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke