17. sep
GRØNT: Hamar Park er en av de grønne lungene i byen som burde vært tatt vare på.
FOTO: Kristian Einang
 
Hva vil dere med byen vår?
Byplanlegging: Respekten for de grønne lungene, som møysommelig er opparbeidet gjennom mange år, er dalende.

Publisert: 25.jun.2018 07:42
Oppdatert: 25.jun.2018 07:49

Jeg har i lang tid hatt planer om å skrive et leserinnlegg med ovennevnte tema. Etter å ha lest Line Skarderuds innlegg 19. juni i HA fikk jeg umiddelbart lyst til å sette ned noen ord på papiret.

Skarderud skriver blant annet: «Byen vår er i stadig vekst, det bygges og utvides i alle bydeler. Når det graves i hver gate, og omtrent hver grønn lunge blir gjort om til leilighetsbygg, er det vanskelig å forestille seg at kommunen har full kontroll på alle prosjektene.»

Skarderud skriver videre: «…. Folk snakker og er bekymret, de lurer på om de som styrer byen vår, vil ha vekst for enhver pris uten å ta hensyn til dem som allerede bor her. Politikerne vil at flere folk skal flytte til Hamar, og det skal bygges så mange leiligheter som mulig innenfor kommunegrensa, slik at de får in skattepenger, som de sårt trenger for å få budsjettene i havn,»

Ja, så sant som det er skrevet. Og det er ikke bare politikere som har slike tanker og planer. Hamar har fått en rådmann som maler fanden på veggen og spår bare elendighet, både i skrift og tale, dersom det årlig ikke blir bygget flere hundre leiligheter i Hamar.

Jeg for min del har ingen tro på at det vil gavne noen - verken nåværende eller fremtidige innbyggere i Hamar – med en stor økning i antall innbyggere i de nærmeste årene fremover, og jeg tror heller ikke at det vil bli så veldig sterk etterspørsel etter nye leiligheter, til det vil det være mange andre kommuner nærmere Oslo som får utflyttede Oslo-borgere som nye innbyggere, og som vil legge vekt på reiseavstand til Oslo-området og arbeidsmarkedet der.

Hamar – den grønne by ved Mjøsa. Hamars nåværende og tidligere innbyggere har mye å takke fremsynte kvinner og menn, som så verdien av grønne lunger i et byområde som Hamar.

Allerede i januar 1880 donerte Anne Diesen 9,5 mål av sin havnehage til fremtidige Hamar park. Parken ble opparbeidet og drevet på frivillig basis. Det ble det nystiftede «Træplantingsselskabet» som tok på seg jobben.

Hamar park ble et meget populært utfluktsmål for byens og omlandets innbyggere. Parken ble også en kulturarena som mange satte pris på.

Etter århundreskiftet fryktet ledelsen i «Træplantingsselskabet» at Parken kunne bli «innebygget». Og det ble derfor - til tross for dårlig økonomi – tatt opp banklån og kjøpt et tilleggsareal på ca. sju mål samme år.

På 1860-tallet fikk Hedemarken Fogderiforenings Landbrugsforening en «omreisende» gartner i fylket, og Anders Nordstrøm, som mannen het, kom til å få stor betydning både for Hamar park og de grønne områdene som etter hvert kom i «stiftsstaden».

Begge sider av «Hamar bro» (over Stangebrua) ble beplantet. Det ble lagt ut lister for å skaffe midler til innkjøp av 200 lønnetrær.

Triangelparken ble opparbeidet og beplantet, og veien langs Mjøsa fra Hamar sentrum til Domkirkeodden ble også beplantet og parkmessig stelt.

Med andre ord fikk Hamar mye grønt i bybildet og nærområdene til byen.

Det er derfor med sorg jeg nå registrerer at respekten blant kommunens politikere og administrative ledere, når det gjelder å ta vare på de grønne lungene, som møysommelig er finansiert og opparbeidet gjennom mange år, er dalende. Vi bør ha råd til å ta vare på blant annet Tjuvholmen, Seterløkka ved Hamar park og andre verdifulle grøntområder i respekt for den innsats byens pionerer har lagt ned.

Vi har ikke bruk for noe «fyrtårn» eller «signalbygg» med mange etasjer på Tjuvholmen, og vi har heller ikke bruk for slike bygg i bykjernen.

La et godt og trivelig miljø være rettesnor for fremtidig utvikling av byen vår! Kommunale myndigheter bør også sørge for at ledige tomter blir brukt til å bygge rimelige leiligheter som nyetablerte har råd til å bo i.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke