Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Hva vil regjeringen med Innlandet?

0
Publisert: 18.jun.2015 04:00
Oppdatert: 18.jun.2015 08:40

LO holdt forrige uke representantskapsmøte. Næringslivsledere og forskningsaktører fra Hedmark og Oppland, med innlandsutvalgets leder Sverre Narvesen i spissen, orienterte om de mange ledende og gode miljøer i innlandet og mulighetene for utvikling og nyskaping. Innlandet er rik på skog, jordbruksarealer og kulturlandskap. Sterke produksjonsmiljøer både på mat og industrivarer og et mangfold av kultur og reiselivs-opplevelser. Noen av de sterkeste miljøene vi har er Raufoss-klyngen og miljøer innen genetikk og avl i Heidner-klyngen i Hamar.

Nylig ble det offentliggjort fra Innovasjon Norge om hvem som ble tildelt nye forskningsstatuser og midler. Fra Hedmark og Oppland søkte NCE Raufoss om å bli tildelt Global Centres of Expertise, Arena Heidner om å bli tildelt Norwegian Centres of Expertise og Skog-initiativet med sete i Elverum som Arena status. Ingen av disse ble tildelt. En tildeling til disse ville medført flere titall millioner til forskning og utvikling. Derimot ble det en sterk satsing på kystnære prosjekter innen olje og sjømat.

Det er et underutvalg i Innovasjon Norge bestemmer hvem som får ta del i de årlige tildelinger på flere hundre millioner- det er ikke oppe til behandling i Innovasjon Norge sitt hovedstyre og heller ikke til politisk vurdering i regjering. Man kan undres på om dette utvalget i det hele tatt reflekterer mot hva Norge skal leve av etter oljen. Ingen relasjon knyttes til omstillingsbehov i norsk næringsliv, fra olje og Vestlandet til Innlandet og de ressurser vi kan hente der. Uansett kan det ikke være slik at viktige og kostnadskrevende omstillingsprosesser i Norge besluttes i et administrativt utvalg i Innovasjon Norge. Regjeringen må foreta slike valg.

Men kanskje tildelingen er i tråd med regjeringens politikk? Ofte hører vi regjeringen prate om satsing på oljenæringen og sjøbaserte næringer. Sjeldent prates det om de muligheter som finnes i innlandet- og det virker som om innlandets stortingsrepresentanter tilhørende regjeringspartiet fra innlandet, heller ikke er opptatt av det.

Som nasjon skal vi vise interesse for de krevende omstillinger som oljenæringen står overfor. Likeså må det drives økt satsning på oppdrettsnæringen. Samtidig må det gå an å drive helhetlig industri og næringspolitikk. Det prates om det grønne skiftet og vekstnæringer innenfor disse områder. Her kan innlandet bidra, men da må det også en politisk drivkraft til

Er det ikke interessant nok at vi blant annet har verdensledende industri innen Raufoss-klyngen rettet mot bilindustrien, verdensledende miljøer innen genetikk og avl i Heidner -klyngen på Hamar- og solid satsing på innovasjon og ny utvinning innen skog og treindustrien. Da undres vi hva man mener om innlandets ønske om økt satsning på reiseliv, skog/tre og det grønne skiftet i innlandet.

Det skal bli interessant å se hvordan regjeringen og næringsministeren svarer på innlandsutvalgets rapport som blir fremlagt i oktober. Vi Får håpe rapporten fra innlandsutvalget blir mer enn lesestoff.

LOs distriktssekretær i Hedmark

LOs distriktssekretær i Oppland

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke