16. sep
TJUVHOLMEN: La prosessene være åpne og forutsigbare slik at alle aktører får være med, skriver Svein Ørsnes.FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Hva vil vi med byen vår?
Utvikling: Er Hamar en by hvor utviklingen skjer etter innfallsmetoden til enkeltpersoner i administrasjonen og politikken?

Publisert: 26.jun.2017 13:00
Oppdatert: 26.jun.2017 13:04

Eller er Hamar en by hvor politikerne arbeider etter en strategi som bevarer og utvikler byen bygd på gjennomtenkte planer og politiske ambisjoner?

Innen utgangen av 2017 har kommunen bestemt at det skal vedtas en ny kommuneplan med en samfunnsdel og en fornyet arealplan.

Kommunen ønsker seg en åpen og tydelig prosess som inkluderer mange og gir gode innspill i god tid før de politiske beslutningene fattes. Dette er ambisjoner som må følges opp i praksis.

LES OGSÅ: Kampen om Tjuvholmen

Bevissthet og kunnskap om historiske linjer og utviklingstrekk er viktig for forståelsen av hvordan byen vår fungerer. Knyttet til dette er også forståelsen av hva som gjør Hamar til en god by å arbeide, bo og utvikle seg i.

Vi har et stort engasjement for hvordan byen skal være og hvordan utviklingen skal planlegges

Byen vår er liten, tett og oversiktlig. Vi kan i stor grad gå mellom friområder, arbeidsplasser og boområder. Servicefunksjoner og kommunikasjon er lett tilgjengelig. Byrommet defineres av kvartalsstrukturen med den forholdsvis lave bebyggelsen og de få, men viktige, grøntarealene og offentlige rom som Stortorget og Østre torg.

Hamar er ikke gammel, men allerede nå er det lite igjen av den første bebyggelsen. Situasjonen er godt beskrevet i Hamar sin kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer.

Viljen til å ta vare på og videreutvikle istedenfor å rive og bygge nytt er liten. Vi ser utvikling av en by som ikke tenker langsiktig, men forholder seg til enkeltutbyggeres ideer og krav om forståelse for deres behov.

Jeg håper det fortsatt er vilje og evne til å ta vare på tvillinghusene knyttet til Nesletomta og lagerbygget med bryggerikjelleren bak Dolly Dimpel som er bevaringsverdig i.h.t. plan og bygningsloven.

De som forvalter bevaringsverdige bygg, enten som eiere eller byråkrater som i kraft av sine stillinger forvalter regelverket på vegne av oss alle, har et stort ansvar for å ivareta byens historie, dens mangfold og karakter.

Utviklingen av strandsonen til Hamar er et puslespill med mange brikker, det skal være plass til Hamarbukta, boligbebyggelse, næringsutvikling, kanskje jernbane og samtidig vil alle at strandsona vår skal være byens viktigste aktivum når det gjelder fritid og rekreasjon.

Her er det et stort behov for koordinering og samarbeid for å få på plass en helhet som tar hensyn til alle behov.

Alt dette er klart og tydelig kommunisert fra kommunen gjennom forberedelsen og invitasjonen til deltakelse i utformingen av den nye kommuneplanen.

Nå ser vi en administrativ og politisk lettbenthet i forhold til vanlig saksgang og forankring i planer og politiske visjoner som har endt i en opsjonsavtale som åpner for å bygge et 35 etasjes høyhus på Tjuvholmen.

Rådmann og ordfører har, i all stillhet, invitert en utbygger til å utforme en av de synligste tomtene i strandsonen slik han vil, og da ikke som et innspill i en prosess, men som en opsjonsavtale formannskap og kommunestyre blir bedt om å forholde seg til i løpet av 14 dager.

Vi har bak oss en mangeårig diskusjon om hvordan vi vil at jernbanen gjennom Hamar skal bli. Politikerne har vært tydelige på at det er viktig med høringsuttalelser, innspill og delaktighet.

Hvor mange av fagmiljøene på rådhuset har vært involvert i denne prosessen, hvor mange av politikerne og hva med fagmiljøer utenfor rådhuset?

Så mye for den åpne, tydelige og inkluderende prosessen!

Hotellet er tenkt bygd som et signalbygg. Hva er det som skal signaliseres? Hamars urbane hjerterom? Hamar som trivelig bosted? Hamar som konferanseby?

Et høyhus av slike dimensjoner som er tenkt her vil ta fokuset bort fra mange av de kvalitetene Hamar har, ja sågar undergrave noen av disse kvalitetene. Bygget vil ikke fremstå som visjonært men som vulgært.

Politikerne skylder oss, gjennom den tilliten de har blitt vist, en prosess hvor byens utvikling er styrt av gjennomdiskuterte og allment godtatte prinsipper forankret i en ny og visjonær kommuneplan.

La prosessene være åpne og forutsigbare slik at alle aktører med interesse for byens utvikling får være med.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke