16. sep
 
Hva visste Koth?
"Kongens nei"

Publisert: 28.sep.2016 04:00
Oppdatert: 28.sep.2016 08:45

I spillefilmen «Kongens NEI» er det en scene mellom to av hovedpersonene som aktualiserer spørsmålet om hvor langt en kan gå for å tegne et falskt bilde av en historisk person i en eller annen antatt god hensikt:

Ved ankomsten til Hamar stasjon gir «utenriksminister Koht» en rask orientering om den militære situasjon til «kong Haakon», og sier at det har gått ut ordre om mobilisering. «Kongen» vil vite på hvilken måte. «Med brev», svarer en smilende «Koht».

LES OGSÅ: Til topps på Hamar kino

Svaret innebærer at Halvdan Koht på dette tidspunkt skulle kjenne til at den ordren som var utgått, gjaldt alternativet «stille mobilisering» og hva dette innebar - og var fornøyd med det. Kan produsentene av filmen gi oss en redegjørelse for hvilke kunstneriske eller andre vurderinger som ligger til grunn for å legge inn denne scenen her? Har noen av de faghistoriske rådgiverne gått god for at Koht satt inne med slik kunnskap?

For filmskaperne kan umulig være uvitende om hvilket knusende slag mot Kohts troverdighet og ettermæle - som politiker, vitenskapsmann og menneske - det innebærer hvis så er tilfelle?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke