15. sep
 
Hvem betaler for maks kulvert?

Publisert: 02.feb.2017 18:50
Oppdatert: 02.feb.2017 22:43

Det er mye som er komplisert, men en ting er sikkert; noen ender alltid opp med å betale regning. Vanligvis er det den som ikke følger med i timen.

Hvis vi ser helt bort fra kreative finansieringsmodeller, som inkluderer ekstremfortetning og at utbyggere skal få diktere når og hvordan det skal bygges, så sier Bane NOR at en maks kulvert har en mer kostnad på bortimot tre milliarder. I tillegg kommer fremtidige drifts- og vedlikeholdskostnader relatert til å holde store arealer og tuneller vanntette.

Så hvem er tenkt å betale for en maks kulvert. Jeg tror vi kan se helt bort fra eiendomsutviklere. De kan bruke litt penger på utredninger hvis mulig gevinst er stor, men generelt sett er de veldig flinke til å følge med i timen.

Det kan være staten eller i praksis oljefondet? Kanskje Hamar kommune? Bane NOR og andre utbyggere kan få rekkefølge bestemmelser og reguleringsplaner som gir økonomiske fordeler. Problemet er bare eiendom er priset i et fritt marked. Verdien er det den er, så hvis eiendomsprosjekter skal betale for kostbar jernbaneutbygging, så blir det mindre til skole, barnehage, strandpromenade, park- og rekreasjonsområder, som kommunen normalt krever utbygd i forbindelse med regulering.

På Fornebu er det etter hvert bygd tusenvis av boenheter. Bærum kommune har hatt hånden på rattet og blant annet bestemt at det skal bygges et visst antall billige boliger, som folk med middels inntekter og begrensede oppsparte midler også har mulighet til å kjøpe.

Uansett hvem som tilsynelatende betaler, så ender regningen til slutt hos vanlige skattebetalere. I form av et mindre oljefond, dårligere kommuneøkonomi og ikke minst i form av dårligere og dyrere boliger, med færre og dårligere felles funksjoner.

Selvfølgelig skal eiendomsutviklere uttale seg, bare viktig å huske hvem som betaler regning og at de har en tendens til å primært å «snakke til sine lommer», som Cohen så treffende uttrykte det . På Fornebu er tomtearealer omsatte mange ganger før det ble utbygd. Markedet fungerer. Hvis tomter er attraktive blir de bygd ut og hvis det reguleres klokt blir det mye bolig og bomiljø for pengene. Sånn er det bare; enkelt - men viktig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke