17. sep
 
Hvem «eier» jula?

Publisert: 22.nov.2017 11:01
Oppdatert: 22.nov.2017 11:02

Jeg tjuvstarter på en diskusjon jeg vet kommer. Den kommer hvert år når jula nærmer seg. Hvem eier egentlig jula? Mange nordmenn som regner seg som kristne, mener tydeligvis at de har monopol på julefeiringa. Og de blir veldig fornærma hvert år over skoler som ikke arrangerer julegudstjenester i skoletida eller som, angivelig, ikke lar skoleungene synge julesanger med kristent innhold.

Men jula er jo i utgangspunktet ingen kristen høytid. Ordet «jul» kommer fra førkristen tid, og betegner en norrøn fest som markerte at sola snudde, og at det gikk mot lysere tider. Mange kulturer har brukt slike merkedager som utgangspunkt for rituelle feiringer lenge før kristendommen var påtenkt. Så svaret på spørsmålet om hvem som «eier» jula, er at alle og ingen «eier» jula.

Derfor bør heller ikke skolene arrangere julegudstjenester, da det signaliserer at de kristne alene har monopol på denne høytida. De som vil markere jula med å ta med ungene i kirka, må gjerne gjøre det. Men da får de gjøre det på fritida.

Rødt-medlem

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke