Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hvem er mest urban i Innlandet?
Visjon: Det hånflires over Hamars visjon om å være Innlandets urbane hjerte. Men det er her vi bygger gigantisk kulturhus og stupetårn!

Publisert: 11.mar.2017 16:41
Oppdatert: 11.mar.2017 16:43

Hamars visjon om å bli «Innlandets urbane hjerte» har satt sinnene i kok hos våre naboer rundt Mjøsa. – Det er vanskelig å se hva som er urbant med Hamar, sier redaktør i GD, Kristian Skullerud.

Hva han savner? Turistene.

I Gjøvik sier redaktør i Oppland Arbeiderblad, Line Ramsrud at dette er typisk Hamar.

– Akkurat så pompøst som forventet. Arrogant.

Ordførerne i Lillehammer og Gjøvik er samstemte. De kunne hatt akkurat det samme mottoet. Så hvorfor har de det ikke?

«Innlandets urbane hjerte» kan virke som et litt oppblåst, pompøst slagord. Men visjonen er faktisk godt forankret i Hamars utvikling. Den har ikke kommet gratis.

Ja, hvor startet det hele egentlig?

-Bytenkingen startet med Koigen, byen som opplevelsesarena. Men kulturhuset var et tidsskille og kvantesprang for urban tenking både politisk og for regionen som helhet. Du ser folk på teaterforestilling du kunne veddet 10.000 kroner på at du aldri ville treffe i en teaterfoaje, sier Einar Busterud.

I disse dager fyller Hamar kulturhus tre år. Et kulturhus som ble diskutert i ti år før det endelig ble vedtatt i 2011.

Urbanisering tar tid! Vi endrer ikke bare byen, men også hvordan vi tenker om oss selv.

I 2001 foreslo daværende varaordfører Morten Meyer (H) å selge Festiviteten og bruke pengene på kulturhus på Shell-tomta.

-Beliggenheten på Shell-tomta/Stortorget er sentral. Det ligger midt i «lysløypa», og nært de viktigste kulturinstitusjonene som kino og bibliotek og dessuten Folkets Hus.

Selv Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) var litt motløs den gangen. Han fryktet at Hamar kom til å bli stående alene om å lage et tilbud for hele regionen. Et luftslott som burde inneholde alt fra kafé og bibliotek til storsal.

– Det sier seg selv at det vil ta lang tid å realisere et slikt prosjekt, sa Busterud, og antydet minst ti år.

Han skulle få rett.

Arbeiderpartiet var mot, og ville ha kulturhuset inn i Festiviteten.

– Kulturen vil fortsatt vokse og gro i Hamar og Vang, der folk er, på mange ulike steder i kommunen, uten noe «kulturkvartal i lysløypa ved Stortorget», skrev Per Idar Morken (Ap).

Urbaniseringen har gitt Hamar begge deler. Kulturhuset ble bygd for offentlige midler, mens eiendomsutvikler Bobby Vold gjør Festiviteten til både kulturhus og restaurant sammen med Teaterkompaniet.

Det var ikke mange som heiet på det nye kulturhuset da et stort hull i bakken stirret mot oss.

I 2010 var det bare 3 av 10 som ville ha prosjektet ifølge en meningsmåling presentert i Hamar Arbeiderblad.

Temperaturen i debatten var ikke ulik den vi kjenner fra dagens jernbanedebatt.

«Hamars gågate er blitt redusert til ei minglegate for trygdede og vestre del av gata minner om en samlingsplass for mennesker som ikke kommer fra nærliggende områder.

Utsmykkingen av Stortorvet er også i ferd med å bli et pengesluk som kanskje kunne forsvares hvis vi hadde snakket om Oslo eller London, foreløpig er det bare kommet litt stygg maling og et gammelt bilvrak på plass, hvorfor i all verden kaste bort skattepenger på tull og tøys», skrev Thore Nybakke.

Velkjente Andor Normann mente det var tegn på ukultur i HA når avisens kulturredaktør hyllet kulturhuset da Knut Faldbakken tok det først spadestikket.

«Fortjener Busterud og Faldbakken all denne ros de blir tildelt fra HAs kulturredaktør? Hamars selvutnevnte «intellektuelle kulturelite» mener nok det. Det er et stort flertall av vanlige vettuge mennesker som mener noe annet!»

Normann hyllet til gjengjeld Ap-ordfører Morten Aspeli: «Morten Aspeli er en god tenker og etter min vurdering har han det jeg vil kalle et metafysisk intellekt.»

Intet mindre.

Forfatter Knut Faldbakken benyttet anledningen til å ta et oppgjør med Aspeli og Ap: «Hamar Arbeiderparti tåler ikke tanken på at planene for et stort og viktig løft for byen ikke har sett dagens lys i partiets egne kontorer!

Siden midt på 1990-tallet har partiet vært en forbitret motstander av alle initiativer som kommer fra grupperinger som ønsker forandring og utvikling i Hamar. Viljen og evnen til å tilpasse seg den nye politiske virkeligheten der Ap ikke sitter med absolutt flertall, har vært null. «

-Har du det i kjeften eller gjør du noe med det? Slik formulerte Einar Busterud seg i 2010.

Kanskje er det på akkurat det punktet Hamar har levert.

Når kulturhussjef Terje Gloppen tre år etter åpningen sier at kulturhuset er for lite, og at det i fjor hadde 530.000 besøk, har det for lengst forsvart sin eksistens.

Kulturhuset har blitt det regionale kultursenteret en by, hvis den skal kalle seg Innlandets urbane hjerte, må ha.

Mange i Hamar trodde nok at byen ikke var stor nok til å ha et stort kulturhus. Til å fylle det, romme det. Etter tre år har det gitt oss konserter og teaterforestillinger som vi før bare fikk ved å reise til Oslo. Mange flere blir aktive deltakere i et kulturliv de før ikke kjente.

Det bidrar også til urbanisering.

Sting og Elton John på Stortorget viser hvor mye mer Hamar våger.

Den som vandrer i Hamars gater vil slett ikke alltid kjenne den urbane pulsen. Men politisk vilje kombinert med tilflytting over landsgjennomsnittet, mer sentrumsbebyggelse, kortere reisetid til Oslo og et kulturliv ingen av mjøsbyene kan måle seg med, gjør at Hamar vil komme dit.

Kristian Skullerud savner turistene i Hamar. Men vi bygger en by for dem som bor her 365 dager i året. Det er selvsagt fint å ha OL-94 som turistattraksjon. Men Hamar har fått sitt stupetårn å friste med. Igjen et eksempel på litt galskap og overmot, som viste seg å bli Hamars nye landemerke.

God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke