Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Hvem er pårørende?
Kontakt med offentlig myndighet.

Publisert: 26.okt.2015 04:00
Oppdatert: 26.okt.2015 08:20

Hvem er pårørende? Et merkelig spørsmål kanskje, men hvis noen hadde stilt oss det spørsmålet for et år siden hadde jeg syntes at det var lett å svare på. Erfaringene vi har gjort det siste året visere at dette spørsmålet ikke er så enkelt likevel.

De aller fleste av oss er pårørende i en eller annen sammenheng. For funksjonshemmede er det ofte avgjørende at deres pårørende spiller en viktig rolle for å ivareta deres interesser. De pårørende er som regel de som kjenner personen det gjelder best.

«Den nærmeste pårørende er etter loven tillagt rettigheter og plikter med hensyn til blant annet medvirkning, informasjon, samtykke og journalinnsyn», står det i pasientrettighetsloven. Dette kan altså i enkelte tilfeller være en meget viktig posisjon å inneha.

Derfor står det også i loven at dersom pasienten ikke sjøl er i stand til å peke ut sin nærmeste pårørende skal det ta utgangspunkt i følgende rekkefølge: ektefelle, registrert partner, personer som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasienten, myndige barn, foreldre eller andre med foreldreansvar, myndige søsken, besteforeldre, andre familiemedlemmer som står pasienten nær, verge eller hjelpeverge.

Som vi ser er det en lang liste der utvelgelsen etter loven skal begynne på toppen. Derfor er det uforståelig at kommune og fylkesmann ved flere anledninger har snudd lista på hodet og begynt nederst. I mange tilfeller har fylkesmannen utnevnt verger eller andre personer uten familietilknytning som nærmeste pårørende.

Det fins slike tilfeller der de med nær familietilknytning ikke engang blir vurdert som nærmeste pårørende. Fylkesmannen tar ikke bryet med engang å ta en samtale med de som etter loven står først på lista til dette vervet. Disse får heller ikke informasjon om denne beslutningen i etterkant.

Nærmeste pårørende har en viktig rolle i mange sammenhenger, men spesielt viktig er det når tvangstiltak skal anvendes. Hvis nærmeste pårørende utpekes etter lista i loven, står denne personen utenfor det konsentrerte maktapparatet som har hånd om et tvangstiltak. Dette er en stor fordel. I alle slike forhold er innspill utenfra gjennom pårørende helt avgjørende for at slike tiltak blir korrekt gjennomført.

Det har vist seg nå at ved flere anledninger i Hedmark at kommunens og fylkesmannens representanter i saker med tvang og makt praktisere dette utfra mottoet: «målet helliger alle midler».

Dette har flere pårørende bittert erfart og en slik håndtering av folk kan ikke Fylkesmannen i Hedmark fortsette med.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke