15. sep
 
Hvem feilinformerer om kirkevalget?

Publisert: 26.aug.2019 06:53
Oppdatert: 26.aug.2019 07:22

Gunhild Tomter Alstad mener jeg feilinformerer om kirkevalget. Det har hun ingen grunn til, bortsett fra at en feilskriving fra min side fikk årstallet 2016 til å bli 2014. Hovedsaken i mitt innlegg var Alstads, og Åpen folkekirkes, påstand om at representanter på Nominasjonskomiteens liste har som mål å omgjøre Kirkemøtet 2016 sitt vedtak om vigsel av likekjønnede. Lignende innlegg som Alstads har senere dukket opp i flere av Innlandets aviser, men med andre underskrifter.

Den norske kirke, under vignetten «kirkevalget», har på sin hjemmeside en bred presentasjon av alle lister og deres grunnlag. Alstad har, muligens av plasshensyn, utelatt viktige opplysninger herfra. Blant annet sies det om Nominasjonskomiteens liste for Hamar bispedømme: «Siden Kirkemøte 2016 vedtok å likestille ekteskapet mellom mann og kvinne og likekjønnede, har dette ikke vært et framtredende tema nå. Vi har gått et steg videre ved å utfordre kandidatene på kirkas arbeid med likestilling og likeverd på ulike områder.» Formuleringen er det motsatte av å ville ha omkamp.

Videre peker Alstad på at det vil finnes kandidater på Nominasjonskomiteens lister, i de ulike bispedømmer, som ønsker å omgjøre Kirkemøtet 2016 sitt vigselsvedtak, hindre tilsetting av homofile og lesbiske i kirken og er motstandere av kvinners prestetjeneste. Det er mulig hun har total oversikt for hele landet. Men jeg gjentar gjerne at det er ukjent for meg at det på Nominasjonskomiteens liste for Hamar bispedømme er kandidater med et slikt, i mine øyne, utdatert kirkesyn.

I tillegg viser Alstad til et såkalt nettverk, Frimodig kirke, som via en anbefalelsesaksjon, skal drive sitt spill. Ved at de peker på kandidater som bør velges for å sikre at «riktige» kandidater, de med ambisjoner om omkamp for vigsel av likekjønnede, skal bli valgt.

Så langt jeg kan forstå, har Frimodig kirke fått sin egen liste nå, Bønnelista. At det skulle bli en omfattende, taktisk stemmegivning for å sikre Frimodig kirkenettverks kandidater på Nominasjonskomiteens liste høres mer ut som skremsel. Hvor på lista er de kandidatene? Nettverket Frimodig kirke vil ha mer enn nok med å sikre kandidatene på Bønnelista. Tvert om, fordelen ved å bruke Nominasjonskomiteens liste er at ingen er forhåndskumulert. Det er derfor en reell mulighet til å endre rekkefølgen. Kandidater som får stemmetillegg fra mer enn 5 prosent (5 pr 100 avgitte stemmer), blir flyttet fram. Dette er en villet mulighet for velgerne i den nye, åpne og demokratiske Folkekirken. Denne muligheten vil mange ganger overgå løse antakelser om at et nettverk kan drive sitt spill.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke