Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Hvem fortjener betegnelsen vettug?

Publisert: 15.des.2016 16:33
Oppdatert: 15.des.2016 16:49

Hvem er det som fortjener betegnelsen vettuge i den pågående jernbanedebatten? Kanskje ingen, men da «Nå eller Aldri» offentligjorde resultatet av sin brukerundersøkelse for togreisende til og fra Hamar, kunne jeg ikke annet enn å gjøre meg noen refleksjoner.

Det er egentlig tre argumenter JBV har prøvd å diskvalifisere tog-trasé øst med, og alle tre har falt i møtet med «Folkevettet».

1. Når JBV påsto at det hovedsakelig er folk som bor nærmere enn 600 meter som vil gå til toget, og at antall som kommer med bil til og fra toget er under 30 prosent (ref. «utdypning av planforslag», JBV), da var det mange vante tog brukere på Hamar som stusset. Dette stemte ikke med deres opplevelse! Nå eller Aldri spurte derfor 250 reisende og fant at 70 prosent av disse brukte bil til og fra toget! Videre viste det seg at av de 18 prosent (44) gående, så bodde bare 39 prosent innenfor 600 meter og hele 27 prosent spaserer mer 1.200 meter. Hele 83 prosent (203) av alle reisende bodde mer enn 1.200 meter fra stasjonen.

2. Selv om jordvern i den senere tid har blitt tonet ned av JBV, er det likevel min opplevelse at deler av MDG og Sp driver symbolpolitikk og ikke slipper til sunt bondevett. De fleste bønder jeg diskuterer dette med, er enige i at i en så viktig sak som jernbaneføringer gjennom Hamar, så skal 40 dekar matjord ikke være avgjørende, og i særdeleshet ikke fordi det løses ved avbøtende tiltak.

3. Det tredje argumentet er relatert til naturreservatet og hvordan JBV har diskvalifisert Øst-traséen på et uriktig grunnlag. JBVs manglende utredning av kort tilsving er resultat av en misforståelse! Fylkesmannen har i brev til JBV gitt signaler om at området sør for Rørosbanen er spesielt sårbart Basert på det lot JBV være å inkludere en tilsving mot Rørosbanen. Det er bare det at tilsvingen ligger på nordsiden av Rørosbanen.

Jeg tror dessverre at dette narrespillet fortsetter i meklingen hos Fylkesmannen. Det er en del fylkesautoriteter der som burde være ganske flaue og som må håpe at det ender med Øst. Hvis ikke vil de for alltid hefte ved sine bidrag til en beslutning som var basert på konstruerte problemstillinger.

Men folkevett skal ikke undervurderes. Dette er en komplisert sak og jeg har bare tatt fram noen ganske få momenter her. Poenget er der likevel at nå følger vanlig folk med på det som konkluderes i de lukkede rom. Ifølge siste meningsmåling gjennomført av Norstat har 87 prosent av Hamars befolkning en mening om dette og 61 prosent av dem mener Øst er det riktige for Hamar.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke