Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
INGENTING Å FRYKTE: Dersom ingen vil ha søndagsåpent, er det vel ingen som kommer til å handle på søndager og da vil de vel også holde stengt, skriver Gjertrud Nordal.
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix
 
Hvem sin annerledes dag?
Søndagsåpent: Ønsker ikke ansatte å jobbe på søndager er det heller ingen som kan tvinge dem.

Publisert: 10.jul.2015 04:00
Oppdatert: 10.jul.2015 09:12

Debatten om søndagsåpne butikker fortsetter og Anders Haukedal skriver i HA 3. juli at disse 25 prosent sysselsatte som jobber søndager ikke jobber regelmessig. Det stemmer selvsagt, for i Norge er det ikke lov til å jobbe hver eneste søndag.

«La oss beholde søndag som en annerledes dag» skriver også Grete Solli 3. juli. Problemet er at det snakkes for de resterende, de som ikke allerede må jobbe.

For sykepleiere, politi, brannvesen, folk i service- og hotellbransjen og flere yrkesgrupper er ikke søndag noen annerledes dag. Likevel er dette venstresidens mest brukte argument i debatten om søndagsåpne butikker.

Og hvis vi tror at søndagshandel vil ta fra folk friheten på søndager, er det større grunn til å tro at problemet ligger et annet sted.

Det er på ingen måte logisk at Kiwi kan få ha åpent, men ikke Rema 1000. Det handler om å gi like konkurransevilkår for alle, noe det ikke er i dag.

NorgesGruppen har brukt over 100 millioner på å tilpasse seg dagens lovverk og dominerer søndagsmarkedet med sine snart 350 søndagsåpne butikker, og er imot regjeringens forslag.

Det er kanskje ikke da så veldig ulogisk at Ole Robert Reitan er for, når vi ser hvor mye NorgesGruppen vinner hver søndag.

Hvorfor kan ikke Reitan forandre butikkene sine slik at han også kan holde åpent, er det mange som spør. Hvorfor ikke bare endre et ulogisk regelverk?

Og hvordan fungerer egentlig Brustadbua? Det er en liten butikk, så stappfull av reoler, varer og ikke minst kunder at det blant annet er komplett umulig for folk som sitter i rullestol å ta seg frem der.

Da er kanskje bensinstasjonen et bedre alternativ for disse, men her er det både mye dyrere og dårligere utvalg. Man ser også at det er blitt lagt ned mye kreativitet og arbeid i å overgå reglene.

Og da kan man jo spørre seg, er det nødvendig av politikerne å ha brukt så mye tid på å tilpasse og justere regler?

At lokføreren, ansatte på plantasjen og dama på kiosken jobber på søndager, viser at vi allerede lever i et 24-timers samfunn. Da burde folk også ha mulighet til å leve normalt, uavhengig av om det er tirsdag, onsdag eller søndag.

Og dersom folk ikke ønsker å bruke søndag til å handle, da kommer heller ikke butikkene til å holde åpent. Og ønsker ikke ansatte å jobbe på søndager er det heller ingen som kan tvinge dem.

Tvert imot betyr dette masse arbeidsplasser til unge, studenter eller andre som faktisk ønsker å jobbe. For, som jeg har skrevet tidligere, man kan heller ikke i denne debatten snakke for alle.

Jeg forstår ikke hva venstresiden frykter, for dersom ingen vil ha søndagsåpent, er det vel ingen som kommer til å handle på søndager og da vil de vel også holde stengt.

Det er også rart at på et tidspunkt hvor det er krevende økonomiske tider og hvor arbeidsledigheten i Norge stiger, grunnet lav oljepris og lavere vekst i boligmarkedet, så er det rart å legge så masse ressurser i å være mot et forslag som faktisk vil skape flere arbeidsplasser.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatteren: Gjertrud Nordal
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke