Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Strømmen: Norsk kraft på veg til utlandet. Foto: Paul Kleiven, NTB scanpix
 
Hvem skal bestemme over strømmen vår?
Det bygges nå en eksportkabel for elektrisk kraft til Tyskland fra Sørlandet. I tillegg har Statnett konsesjon på en ny kabel til Skottland. Blir begge disse bygd så kan nesten halvparten av all norsk kraftproduksjon eksporteres.

Publisert: 21.jan.2018 11:46
Oppdatert: 21.jan.2018 11:48

Krafta selges etter frimerkeprinsippet og vil gå dit prisen er høyest. I Norge er strømprisen i dag vesentlig lavere enn i Storbritannia og Tyskland.

Det er all mulig grunn til å frykte at Norge vil importere en europeisk strømpris og miste vår viktigste konkurransefordel. Dette bekreftes i NVE sin kraftmarkedsanalyse fram mot år 2030. Prosessindustrien i Norge står for 20 prosent av norsk eksport. De aller fleste av disse bedriftene er avhengig av en forutsigbar og konkurransedyktig pris på strømmen, og ikke risikere økte kraftkostnader tilsvarende 560.000 kroner per arbeidsplass.

I denne situasjon fremmes det forslag om at Norge skal avgi suverenitet til EUs energibyrå ACER via overvåkingsorganet ESA. ACER har som formål å lage et felles europeisk nett for både gass og strøm der nasjonale hensyn ikke skal tas. Mens dagens samarbeid er rådgivende, skal ACER fatte bindende flertallsvedtak. Konkret foreslås at ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre veien gjennom eksportkablene. De vil også bestemme hvem som skal betale ved uenighet og det er uklart om Norge kan stanse eksportkabler ut fra nasjonale hensyn.

Norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, og regjering og Storting må reservere Norge mot suverenitetsavståelse til EUs energibyrå. En må ikke avgi regulatorisk myndighet og styringsmuligheter som i dag ligger hos NVE og Statnett. Både fylkestinget i Oppland og kommunestyret i Folldal har sammenfallende syn i saken som LO i Nord-Østerdal, men vil våre stortingspolitikere fra Hedmark og Oppland stemme imot en suverenitetsavståelse til EUs energibyrå ACER?

I sin tid oppretta vi Statkraft for å gi industrien billig kraft. Så fikk vi EØS og nå sier vi markedet skal bestemme. Skal vi eksportere kraft slik at det kan bli kraftmangel i Norge, eller ta styring over vår egen kraftpolitikk, og ikke overlate det til EU og markedet å bestemme. Det er vel lite trolig at markedet først og fremst vil ta miljøhensyn og?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke