hacklink
18. sep
OL-museum: Fra åpningen av Norges Olympiske Museum 27. november 1997. Hamars Egil Danielsen forteller kongeparet hvordan det var å delta i OL.
Foto: Rune Petter Ness, NTB Scanpix
 
Hvem skal betale millionene til OL-museum?
OL-museet skal flyttes neste år. Hvem skal betale regninga?

Styret i Stiftelsen Lillehammer Museum (SLM) bestemte 24. september 2014 at Norges Olympiske Museum (NOM) skulle flyttes fra Håkons Hall. 11. februar 2016 åpnes OL-museet åpnes i ny drakt på Maihaugen.

Økonomien rundt prosjektet har aldri vært i orden, og viktigste spørsmål er fortsatt som tidligere: Hvem skal betale millionbeløpene for nyskapningen? Vi tror spørsmålet er interessant for mange, siden utgiftene er betydelige - og regningene sendes til skattebetalerne. Spørsmålet er aldri besvart fra ledelsen på Maihaugen.

Norges Idrettsforbund (NIF) opererte tidlig med en kostnad for nytt museum på 45 millioner kroner for flyttekostnader og nyetablering. Summen dannet grunnlag for planer og beslutninger. SLM satte i gang uten finansiering på plass. Senere er direktør Jostein Skurdal tvunget til å redusere planene. SLM har vedtatt 23,1 millioner kroner som øvre økonomiske ramme. Så gjenstår det å se om kalkylene holder. SLM la aldri fram et budsjett, da flytting ble drøftet og vedtatt i Norges Olympiske Samlinger (NOS) i september 2014.

NOM ble åpnet 27. november 1997. Utgangspunkt var en bevilgning på 18 millioner kroner fra Etterbruksfondet fra OL 1994. Det var en forutsetning at museet skulle lokaliseres i Håkons Hall som en viktig og korrekt etterbruk av OL-anleggene.

15 millioner ble brukt til bygging. Tre millioner plassert i fond. Lillehammer kommune, Oppland fylkeskommune, Kulturdepartementet og NIF har gitt NOM driftsbidrag. NIF har alltid hatt to styrerepresentanter og lederen, Lillehammer kommune har hatt nestledervervet. I 2014 ble planene for «nytt» OL-museum i Håkons Hall lansert i samarbeid med Lillehammer Olympiapark (LOP), kommunen, fylket og NIF.

Det spennende konseptet, med økonomisk ramme på 15,3 mill. kroner, høstet mange lovord. LOP ville bære bygningsmessige investeringer og kun justere opp husleie med 50.000 kroner.

Men det gode tilbudet ble «snakket ned» av ledelsen for Maihaugen og NIF, og på tvers av anbefalingene i Compact Games. Kort etter ble forslaget om å flytte OL-museet til Maihaugen lansert. Ideen var i klar strid med den styrevedtatte langtidsplanen for NOM, der nettopp et samarbeid med LOP med tanke på Ungdoms-OL var et mål. Et halvt år senere ble flyttingen likevel vedtatt, selv om finansieringen ikke var i orden.

Sten Stensen, mangeårig styreleder i NOM/NOS, valgte å trekke seg i protest mot uenighet og mangel på respons i NIF, som han hadde representert siden 2005. Stensen hadde over tid gitt NIF bekymringsmeldinger om utviklingen av NOM, og var imot flytting til Maihaugen.

Et åpent spørsmål er hvilken rolle kommune, fylke og NIF spilte videre. Partene var med på å flytte museet. Dermed måtte de forstå at vedtaket ville koste mange penger. Men bare fylkeskommunen ville legge 1,0 mill. kroner i potten. Det var langt mindre enn Skurdal ba om. Behovet var drøye 3,0 mill. kroner fra hver av partene.

Nå har Fylkesutvalget i Oppland bevilget ytterligere 1,0 millioner kroner. Bevilgningen kom i tillegg til millionen Fylkesutvalget bevilget til samme formål i fjor. Bakgrunnen var et udekket finansieringsbehov på 7,2 millioner kroner etter flyttingen til Maihaugen.Sparebankstiftelsen har bidratt med 1,0 millioner kroner – øremerket til «Olympisk lekelab». Men SLM droppet ideen - grunnet «plassmangel». Lekelaben skal «integreres» i utstillingen.

Møter med kulturministeren - hvor NIF spilte en sentral rolle - endte med at departementet ville bevilge 15 millioner kroner over en fireårsperiode. Men 16-17 millioner kroner vil ikke dekke utgiftene til nytt OL-museum. Kanskje må kommune og fylke punge ut med større summer enn forutsett. SLM må trolig også bidra. De meriterte, engelske selskapene som er hyret inn for «interaktive opplevelser», er neppe billige i drift.

Inngangsbillett for voksne til det nye museet blir 130 kroner. Ingen urimelig sum. Men det blir dyrt for folk, dersom en i tillegg må betale vanlig billett for å komme inn på Maihaugen. «Husleien» som NOM skal betale til SLM, er også et interessant spørsmål. I Håkons Hall var leien til LOP i underkant av 1,0 millioner kroner i året for vesentlig større arealer enn NOM får i et kjellerlokale på Maihaugen.

Mesteparten av det som var utstilt i Håkons Hall, får ikke plass i det nye OL-museet. Således er Arnfinn Johnsens unike portrettserie av over 100 norske OL-vinnere vraket. Det høres merkelig ut at en ikke ønsker prisbelønte portretter i et norsk OL-museum. Hamar-fotografens bilder ble kåret som Europas beste portrettserie/årets beste fotobok i 2014. Intet mindre.

Men ekspertisen på Maihaugen sier nei. Norsk Idretts Æresgalleri - 170 bilder av 300 av Norges mest kjente idrettsutøvere de siste 150 år - er det heller ikke plass til. Det berømte og populære «Egget» fra OL-åpningen i 1994 er Lillehammer Olympiaparks eie – og forblir i Håkons Hall.

Området rundt Håkons Hall på Stampesletta skal utvikles til et fremtidig senter for mangfold av aktører med idrett som hovedfokus. Hit flytter NTG, Idrettens Hus, Olympiatoppen, Birken, idrettsklubber og trolig administrasjon for idrettskretsen og Lillehammer Olympic Legacy Centre. Dette miljøet har styret i SLM valgt å flytte OL-museet vekk fra.

 
Artikkelforfatter: Åge Dalby
Artikkelforfatter: Sten Stensen
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke