Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Reformer: Spørsmål til Senterpartiet, her ved leder Trygve Slagsvold Vedum.Foto: Audun Braastad , NTB scanpix
 
Hvem skal betale, Senterpartiet?
Reformer: Det minste en må forlange av Senterpartiet, er at de forteller hvordan de har tenkt å finansiere sin spredning/desentralisering.

Publisert: 06.jun.2017 23:39
Oppdatert: 06.jun.2017 23:41

Senterpartiet (Sp) har gjennom sitt landsmøte tydelig forklart hvordan de ser for seg den framtidige samfunnsutviklingen. Det ser ut som om Sp ikke evner å se at man må tilpasse seg nye tider, ved å gi stabile rammevilkår gjennom å utvikle nye reformer. Den spredning/desentralisering som Sp ønsker over hele landet vil gi dårligere tjenester på mange områder. Det nytter ikke å flytte tjenestene nær folk. Det minste en da må forlange, er hvordan Sp skal finansiere dette.

Det ser ut som om Sp i stedet for å se muligheter, ser enhver reform/forandring som en trussel, gjennom tankegangen, «finn 5 feil».

Skole: Den tiden hvor man hadde en liten bygdeskole, med todelt klasseinndeling, er over. Den lille skolestua borte i lia har utspilt sin rolle. Tiden er over for å låse seg fast i gamle strukturer. Kos og nærhet er bra på mange områder, men ikke bare for å beholde gamle strukturer. Gjennom den skolestruktur Høyre legger for dagen, økes kvaliteten på den enkelte skole ved at lærerkreftene samles i et større fagmiljøer, som betyr bedre læring for elevene.

Så Sp «hvem skal betale» for den desentraliserte skolen, bemannings- og vedlikeholdsmessig?

Kommunereformen: Sp vil reversere kommunereformen ved å gjennomføre full stopp i all sentralisering. Det er å reversere samfunnsutviklingen. Det er ingen i dag som ser for seg at Ringsaker skulle deles opp i de tre kommunene Nes, Furnes og Ringsaker, slik det var før.

Senterpartiet bør være klar over at det lokale selvstyret kan styrkes til tross for sentraliseringstendensen, som synes å ha kommet for godt. Husk lokaldemokratiet handler om mer enn kommunegrenser. Det hele avgjøres av de velferdsordninger som den enkelte kommune skal dekke. Det gjelder de ulike oppgavene, som ligger til kommunenes styringsnivå. Ved sentralisering kan man få mye ut av ressursene, når bosettingen er mer samlet.

Så dersom kommunereformen skal reverseres og sammenslåtte kommuner skal desentraliseres, blir igjen spørsmålet «hvem skal betale»?

PS: Kommunereformen er forutsatt å være fullført innen 1.1 2020.

Politireformen: Det angrep på politireformen som Sp gjennomfører er feilslått, og bygger ikke på fakta. Det blir fremmet at dette er en fjernpolitireform, som gjør at det blir færre tilstedeværende politimenn i distriktene. Det faktiske er det motsatte. Det blir mer politi i distriktene og tjenestene som skal utføres blir bedre, blant annet gjennom den digitale bruken.

Etableringen av gode fagmiljøer forutsetter en samling av ressurser og personell. Husk at et lensmannskontor fungerer ikke, uten at det betjenes av seks til åtte betjenter. Det er misbruk av personell og feil bruk av ressurser. Man får ikke nærpoliti ved å sette politiansatte på et kontor for å holde kontoret åpent.

Får vi politifolk ut, for å drive etterforskning og forebyggende arbeid, da har vi et nærpoliti. Da vil politiet være der folk er, og der folk trenger politiet. Dette er bygget på faglige vurderinger og har ikke distriktspolitiske hensyn i fokus.

Dersom Sp skal gjennomføre en desentralisering av det politireformen er ment å bli, så blir spørsmålet igjen, «hvem skal betale»?

PS: Politireformen skal pågå fram til 2020, så det er for tidlig å felle en dom nå.

Bygd kontra by: Senterpartiets mantra er å sette opp bygd mot by. Det vil man gjøre ved at alle offentlige tjenester skal være nær folk over alt, uansett hvor man bor og uavhengig av pris. Dette skal gi alle en reell frihet til å bosette seg der man ønsker, uavhengig av om det er en stor eller liten kommune. Spredt bosetting har få fordeler, men en stor prislapp. Staten plikter å legge til rette for at alle kommuner har likeverdige økonomiske forutsetninger for å løse sine oppgaver. Senterpartiets mange forslag er helt uten kostnadsoverslag. Så spørsmålet blir igjen, «hvem skal betale?»

Det ser ut som om Sp ikke kan akseptere at sentralisering skaper produktivitet gjennom samling av mennesker. Å samle mennesker i fagmiljøer, for bedre å utnytte teknologi, kapasiteter, utstyr og logistikk er framtiden.

Nå får Sp slåss for gamle strukturer, mens vi andre arbeider for å sette tingene i en tidsmessig utvikling.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke