Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Hvidsten provoserer
17. og 18. november så jeg to innlegg i HA som interesserte meg.

Publisert: 21.nov.2015 04:00
Oppdatert: 24.nov.2015 10:10

Det første var en opplysning at tidligere prest i den norske kirken, Helge Hognestad, hadde fått utgitt sitt moderne evangelium som skal erstatte Bibelens og kirkens gamle forkynnelse. Det er klart også for meg at Hognestad er en oppriktig religiøs mann og at han mener det han forkynner.

Jeg er også klar over at det store flertallet av HA leserne står den tradisjonelle kirken nokså fjernt og at mange ærlige og søkende mennesker søker til Helge Hognestad. Men for meg er dette nye evangelium ikke en kristen lære, men en selvstendig og for meg et helt fremmed evangelium.

Det andre innlegget kom dagen etter og er skrevet av domprosten i Hamar bispedømme, Leif Jørn Hvitsten. Det var et innlegg fra den kirken hvor jeg føler meg hjemme, men jeg forstår det ikke. Der er ingen veiledning, bare ord uten forklaring. Domprosten skriver at «kirka skal forkynne evangeliet» og «kirken er rett og slett fellesskapet der evangeliet forkynnes rent og sakramentene forvaltes rett». Men der stopper det.

Vi som er kristne (også de som ikke går i kirken, men som døper sine barn og som regner seg som kristne) får i innlegget ikke ett eneste ord om hva det betyr «å forkynne evangeliet rent» eller at «sakramentene forvaltes rett»). Vi har også en biskop i det store Hamar bispedømme, men vi får ingen som helst veiledning fra biskopen om hva sann kristendom er.

I kirken og fra prekestolen får vi veiledning, men hvor mange av oss er det som går i kirken og som får denne veiledning? De aller fleste har annet å gjøre på søndag enn å gå i kirken. De kan lese Huskelappen som regelmessig har innlegg av Helge Hognestad som er en trofast misjonær for sin «moderne» religion.

I Bibelen leser vi hvordan de første kristne gikk ut i misjon i sitt nærmijø og hvordan Jesu lære spedde seg som ild i tørt gress langt ut over det som i dag er Hellas og Tyrkia. I Hamar Bispedømme (i kirken) er det rett som det er opplysninger om hvordan misjonsarbeidet i Thailand går. Men i nærmiljøet er der ikke noen form for veiledning eller misjon.

Da er det ikke rart at menneskene etterhvert blir likegyldige og finner ut at Hognestads moderne religion passer dem bedre. I den religionen er vi nemlig selv små «gudsmennesker» med samme kraft som et vanlig menneske ved navn Jesus hadde for 2000 år siden. Ja kanskje enda mer kraft, ettersom vi i dag er kommet langt foran Jesus i forståelse av menneskets muligheter.

Og så tilslutt står igjen en som meg, uten noen teologisk lærdom, men med en enkel tro som gjerne ville ønske seg litt veileding fra vår kirkes ledere før det nye evangelium tar over styringen av det religiøse livet i HAs nedslagsfelt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke