hacklink
17. sep
Klukhagan: Bevaring er så viktig at utbygging i strid med dagens bruk må vike.Foto: Arnt Olav Velten
 
Hvilke partier vil bevare Klukhagan?
Friluftsformål: Klukhagans videre skjebne er ikke avklart. Hva mener politikerne vi skal velge om noen uker?

Publisert: 30.jul.2019 12:08
Oppdatert: 30.jul.2019 12:24

Hva skal vi stemme ved høstens kommunevalg? Jeg vil tro at det som er viktigst for de fleste av oss, er å finne et parti som går inn for lokale saker som betyr mye for oss.

Da BoligPartners forslag om å bygge ut en del av Klukhagan mot Olav Trygvasons gate var til høring i fjor høst, utløste det et stort engasjement for å ta vare på Klukhagan. Slik ble det også – denne gangen. Det folk ikke synes å være klar over, er at kommuneplanens arealdel åpner for å starte en prosess der store deler av Klukhagan disponeres til annen virksomhet enn dagens frilufts- og landbruksformål.

Kommuneplanens arealdel 2018–2030 ble vedtatt av Hamar kommunestyre henholdsvis 30. mai og 20. juni 2018. Den er tilgjengelig på kommunens hjemmeside. Kommuneplanens arealdel er det viktigste som vedtas om den fremtidige fysiske utformingen av kommunen. Det hadde vært ønskelig at vedtak av kommuneplanen falt sammen med et kommunevalg. Det ville lettere ha synliggjort hva de politiske partiene mente om arealutnyttelsen i kommunen, og skapt et større engasjement og en større bevissthet rundt disse spørsmålene hos folk flest.

I den vedtatte kommuneplanen legges det opp til at randsonen langs Stafsbergvegen skal kunne brukes til henholdsvis boligområde, gravlund, barneskole, parkeringsplass for barneskole og utvidelse av Klukstuen sykehjem. På andre siden av Klukhagan, langs Vognvegen og Karjolvegen, er 36 dekar foreslått lagt ut som boligområde og et større areal sør for dette, mot Klukhagan Barnehage, foreslås brukt til nok en gravlund.

Dette er områder som, dersom de skal utvikles slik kommuneplanen åpner for, skal gjennom en reguleringsprosess. Det kommer imidlertid av og til frem i nyhetsbildet at kommunen er i gang med et forberedende planarbeid, for eksempel for gravlunder. For de av oss som ønsker å ta vare på Klukhagan, kan det være grunn til å engasjere seg før planarbeidet er kommet så langt at det blir vanskelig å snu.

Jeg har stor forståelse og respekt for at kommunen leter etter areal både for boliger og andre samfunnsnyttige formål. Slik jeg ser det er imidlertid bevaring av Klukhagan så viktig at utbygging i strid med dagens bruk må vike. Jeg finner ikke grunn til her å ta opp argumentasjonen for hvorfor Klukhagan bør bevares.

Det står mye om dette i høringsuttalelsene til kommuneplanen. Mye er også kjent fra debatten i fjor høst rundt den planlagte utbyggingen til BoligPartner. Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, leverer i HA 24. juli i år et kraftfullt bidrag ved å hevde at alle som har et attraktivt friområde innen 10 minutters rekkevidde, har gode sjanser for et sunnere liv, bedre helse og lengre levetid.

Kommuneplanen er vedtatt av dagens kommunestyre. Når detaljreguleringen kommer i gang, vil spørsmålet om hva Klukhagan skal brukes til bli gjenstand for nye politiske vurderinger. Så vi som bor rundt Klukhagan og vi som bruker og er glad i dette området, ber om svar fra dere som skal velges til kommunestyret om noen uker–vil dere ta vare på Klukhagan?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke