15. sep
FOLKEMENGDE: En økning på 25 prosent innen 2040?Foto: Frank Brandsås
 
Hvit løgn, forbannet løgn og statistikk

Publisert: 22.nov.2016 23:49
Oppdatert: 22.nov.2016 23:55

Overskriften er et utsagn av den britiske politikeren Benjamin Disraeli som levde omkring 1850. Statistikk og tall blir mye brukt for å understøtte svake argumenter – slik som i leserinnlegget i HA 9. november med tittelen «Dobbeltspor er avgjørende for vekst på hele Østlandet», skrevet av ordførerne i de fem mjøsbyene Hamar, Brumunddal, Moelv, Lillehammer og Gjøvik. Statistikk er vanskelig, og det er fort gjort å gjøre feil.

Ordførerne skriver at i 2040 vil befolkningen på Østlandet øke med 25 prosent. I dag bor det 2,6 millioner mennesker i de åtte Østlands-fylkene: Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo, Buskerud, Telemark, Østfold og Vestfold. Ordførerne hevder at om 25 år vil det bo 3,2 millioner mennesker på Østlandet, altså 650.000 flere enn i dag. Statistisk sentralbyrå mener også at det «mest sannsynlig» blir 3,2 millioner innbyggere på Østlandet i 2040. Men det kan bli mange færre – eller flere. Det er en viktig presisering.

En befolkningsøking på 650.000 på 25 år tilsvarer 26.000 nye innbyggere i gjennomsnitt hvert år, eller 0,9 prosent årlig økning. Det er omtrent den befolkningsøkningen vi har hatt i hele landet i mange år. Men økningen er betydelig mindre i mjøsregionen som består av Hamar-regionen, Lillehammer-regionen og Gjøvik-regionen, og som omfatter kommunene Hamar, Stange, Ringsaker, Løten, Lillehammer, Øyer, Gausdal, Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Nordre Land og Søndre Land. mjøsregionen er av de svakest voksende regioner i landet,

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil innbyggertallet i mjøsregionen «mest sannsynlig» øke fra 200.000 i dag til cirka 230.000 i 2040 – en befolkningsøking på 30.000, eller 15 prosent. Den årlige befolkningsøking blir i gjennomsnitt 1.200, eller 0,55 prosent. Altså langt under økningen på 0,9 prosent som er gjennomsnittet for hele Østlandet, som ordførerne bruker som bakteppe for sin argumentasjon for dobbeltspor mellom Hamar og Lillehammer.

Det er en bløff at dobbeltspor til Lillehammer vil føre til innflytting av mange nye innbyggere og økt vekst i mjøsregionen. En reisetid på 28 minutter med tog fra Hamar til Lillehammer er ingen innkorting av reisetiden i det hele tatt. Legger vi til tiden det tar for å komme til og fra stasjonen pluss parkering og venting, blir nok reisetiden over 45 minutter, som er akkurat tiden jeg bruker med bil i dag. Med firefelts E6 og Solvik-Olsen ved rattet, vil reisetiden bli kortere.

Gjøvik-regionen, Lillehammer-regionen og Hamar-regionen er i dag velfungerende bo og arbeidsregioner med stor innpendling til sentrene fra de andre kommunene i regionen. Det er korte avstander, og det aller meste av pendlingen foregår med bil, buss og sykkel. Videreføring av dobbeltspor nord for Hamar må konkurrere med alle andre samferdselsprosjekter i landet. Da faller dobbeltsporet utenfor. Det er ingen ulykke for Mjøs-regionen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke