17. sep
KUA: Et klimaproblem?
 
Hvitt eller rødt kjøtt?

0
Publisert: 16.jan.2016 04:00
Oppdatert: 16.jan.2016 08:21

«Kua promper», sier statsministeren, og mer enn antyder at kua er et klimaproblem.

Mens Boeingfly av alle slag fullastet med weekend-, sydenturister og travle forretningsfolk letter fra Gardermoen med sekunders mellomrom finner statsministeren og tidligere landbruksminister det naturlig å peke på kua som klimaproblem.

Jeg undres på hvorfor det er så stille om flytrafikken og skipstrafikken, som frakter varer vi strengt tatt ikke trenger, jorda rundt hele tiden. Skyldes det manglende kunnskap eller mangel på mot? Skyldes det frykten for dalende popularitet eller frykten for ikke å bli gjenvalgt?

Hesten promper. Jeg har hørt hestepromp på et halvt minutt hvor jeg kjenner igjen temaer fra norske folketoner. Og folk. Men jeg kan faktisk ikke huske å ha hørt ei ku prompe. Muligens en liten fis, og mulig jeg er sløv, men jeg har stelt mye ku, og hørt mye raping, men promping, det må være Vestlandskua.

Min tillit til våre politiske ledere når det gjelder klimaproblematikken er nok heller liten. Det er den også når det gjelder de rådene vi får om å spise mer hvitt og mindre rødt kjøtt, for klimaets skyld. Hvitt kjøtt baserer seg på fòr som er fullverdig menneskemat: Korn, soyaproteiner, vitaminer og mineraler.

Gris og kyllinger fores kun med handelsfòr/kraftfòr. Det er en utrolig sløsing med verdens matvarer hvor en fortsatt økende befolkning og mange sultne trenger mat. Og regnskog hogges ned for å produsere dette fòret.

Skulle gjerne sett et klimaregnskap for denne produksjonen: Tapet av regnskog, utslipp fra soyaproduksjonen i Brasil og transport med svære skip til Fredrikstad, (lurer på hva de tar med seg tilbake?), distribusjon utover landet, transport til slakterier og ut i butikkene.

Grisen er en fantastisk matprodusent, under forutsetning av at den har sin naturlige plass i landbruket. Den kan fores på matavfall (det sies at det er mye av det) og lokalt, kortreist fòr.

«Du blir hva du eter», heter det. Så også med grisen. Nå spiser laks, gris og kylling omtrent det samme fòret, basert på Soya fra Brasil, og smaker vel også omtrent likt. Dette er ikke matproduksjon. Det er matforbruk. For fòret er egentlig menneskemat.

Så tilbake til kua, og sauen. Når disse dyra beiter, går de i skog og mark og på jorder og plukker proteinene der de vokser. Når lammene slaktes om høsten, har de gått en lang sommer og pleiet kulturlandskapet, skogen og fjellet. Ingen utslipp fra drivstoff verken i Brasil eller til havs. Ingen «menneskemat» er forbrukt. Det er hentet inn proteiner fra grasstråene i skog og mark som ingen andre kan nyttegjøre seg. Vi kan ikke spise gras, men sauen og kua kan omdanne gras til mat. Fantastisk!

Leve kua og sauen! Vil du bidra til å begrense klimaendringene, så dropp flyturene og de unødvendige bilturene. Men nyt gjerne din fårikål, biffen, jarlsbergosten og den fantastiske norske melka og alle de nydelige melkeproduktene!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke