Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Den snille: Den snille stemmen, her representert ved Anne-Cath. Vestly.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
 
Hvor ble det av den snille stemmen?
Samfunnsdebatten: Den snille stemmen er blitt erstattet av netthatet.

Publisert: 09.jun.2016 04:00
Oppdatert: 09.jun.2016 10:43

For en tid tilbake hadde Trond Svendsen noen interessante tanker om Anne Cath. Vestlys snille stemme som er erstattet av netthat. Forklaringen finnes nok i den samfunnsendringen som har vært. Jeg vokste opp på femtitallet. Det var ei tid preget av optimisme og gjenreisning, trygt ledet av Arbeiderpartiet med Einar Gerhardsen ved roret. I regjeringa satt trauste statsråder, de fleste med livets harde skole som eneste ballast. Samfunnskontrakten var enkel: «Gjør din plikt og krev din rett.»

Les også: Aller stillest er den snille stemmen

De fleste ungene levde i en beskyttet verden med klare rollemodeller. Vi hadde rikelig med tid til å drive med fritidssysler, fritt for data og internett. Når lørdagen endelig kom benket vi oss foran radioen og hørte på Thorbjørn Egner som fortalte om lille Hoa som var en hottentott, en romantisk beskrivelse av den lille negergutten som levde et lykkelig liv i familiens enkle stråhytte.

I dag er Afrika rammet av kriger og fattigdom, og Hoa har søkt asyl i Norge. «Her sitter han uvirksom og tygger khat mens han snylter på NAV. Fra Midt-Østen kommer kriminelle muslimer, voldtar våre kvinner og krever å få leve i parallelle samfunn med egne sharialover.»

Dette er seiglivede myter som skapes i medienes kommentarfelt.

Vi har utviklet et regulert arbeidsliv og gode velferdsordninger. Vi ser at dette kan være truet, både av en stor innvandring, men ikke minst av kriminelle bander som kynisk utnytter våre velferdsgoder ved fiktive firmaer, trygdemisbruk og svart, uregistrert arbeidskraft. Om denne kriminaliteten ikke stoppes kan hele grunnvollen i vår velferdsmodell være truet. Da har de åpne grensene blitt en trussel og ikke en mulighet. Mange fortviler og krever at grensekontrollen gjeninnføres, uten å få gehør hos politikerne.

Mange opplever at våre politikere er i utakt med velgerne. Vi stemte mot medlemskap i EU, men er de flinkeste til å innføre EU-direktiver. Dagens regjering er i ferd med å avgi norsk suverenitet over finanspolitikken til EU. Slik skapes frustrasjon og avmakt. Vi ser at oppslutningen om de politiske partiene synker. I stedet har nettet blitt den nye «politiske arenaen». Her er det raskt å trå feil, noe også enkelte av våre politikere har erfart i sin iver etter å oppnå rask popularitet.

Det er i kjølvannet av forvrengte sannheter, frykt og maktesløshet at vi finner netthaternes stinkende brakkvann. Arbeiderpartiets dyktige politiker Hadia Tajik har blitt rammet av dette netthatet fordi hun er muslim. Det er uakseptabelt. Men Hadia sjøl har valgt å neglisjere det. For til sjuende og sist er det meste av netthatet bare et hjelpeløst og primitivt forsøk på å gi sin stemme til en stadig mer elitepreget samfunnsdebatt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke