Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Ånestad: Kan bli et tredje sentrum i Løten.Foto: Trond Lillebo
 
Hvor er hensynet til et levekraftig Løten sentrum?
Jeg fikk med meg i nyhetene i dag at Kommunalministeren hadde godkjent detaljhandel på Ånestad. Typisk Høyre-populistisk politikk. Hvor er hensynet til ett levekraftig Løten sentrum?

Publisert: 04.apr.2017 15:12
Oppdatert: 04.apr.2017 15:12

Løten sentrum blir nå oppdelt i tre: Sentrum, Brenneriroa og Ånestad - og det i en kommune midt mellom Elverum og Hamar med noen få tusen innbyggere, hvor det kun er plass til ett sentrum for å skape ett levende bygde- og miljømessig sentrum.

Jeg registrerer at kommunen ønsker en utvikling med forretninger på Ånestad, men hvor er logikken ? Alle skjønner at å splitte opp sentrum i Løten på den måten bare skaper tapere. Brenneriroa har hatt sin plass, men ett Ånestad blir malplassert.

I sentrum utarmes dermed forretningene og andre servicetilbud blir borte fordi kundegrunnlaget skal deles på flere steder og da blir det ikke lønnsomt med det vi kaller miljøskapende aktivitet som kafeer, kultur og mindre, lokale forretninger.

Og hvis det - mot formodning - blir noen vinnere, blir det de nye forretningene på Ånestad, hvor det ikke bor mange nok folk til å skape grunnlag for forretninger, men hvor det kan bli fine forretninger, gode parkeringsforhold, god logistikk for forretningene - alt basert på miljøfiendtlige transportløsninger, bilbasert handel.

Kommunen og kommunalministeren ønsker tydeligvis ikke ett levende sentrum i Løten, men ett splittet handelssentrum uten muligheter for positiv, mangfoldig utvikling.

Det er synd at Hedmark fylkeskommune ikke har en overordnet plan for varehandel i Hedmark, slik som Oppland Fylkeskommune har det gjennom sin nylig vedtatte Plan for attraktive byer og tettsteder i Oppland. Gjennom den har Oppland Fylkeskommune ett godt verktøy for å styre unna slike løsninger som det vi nå opplever med Ånestad.

Men, selv en slik plan hjelper ikke så lenge departementet overstyrer, slik kommunalministeren gjorde med bydelssentret Rosenlund i Lillehammer for noen år siden. Kommunalministeren er fortsatt populistisk - han ønsker å score billige poenger. Den beslutningen er den største negative utfordringen for Lillehammers vellykkede gågate som noensinne har skjedd. Jeg frykter at den vil bidra til å ødelegge gågata i Lillehammer, på samme måte som Ånestad kommer til å ødelegge Løten sentrum.

By- og tettstedsutvikling er en langsiktig, strategisk satsing, som ikke kan preges av kortsiktige, populistiske vedtak, slik som i dette tilfellet. For å skape levende, attraktive sentrum må det til ett mangfold av forretninger, kultur og aktivitet.

Når det er sagt må historien om salget av tomter på Ånestad også fortelles - den er sikkert glemt av de fleste. Da Børre Johnstad fikk kjøpe sine arealer av Løten kommune på Ånestad for 30 kroner/m2, var arealene regulert til industri.

Jeg forsøkte å få Ap i Løten til å legge inn en klausul i kjøpekontrakten om at dersom arealene seinere ble omregulert til handel, skulle prisen økes med en ekstra 0, men det ønsket ikke Ap.

Så hele gevinsten av omreguleringen som kommunen og Børre Johnstad har samarbeidet om, tilfaller nå Børre Johnstad - Løten kommune må leve med nedbygging og oppsplitting av Løten sentrum og økt risiko for at Elverum og Hamar tar over som sentrum i Løten - slik at alle «sentre» i Løten blir tapere.

Stusslig samfunnsutvikling.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke