17. sep
 
Hvor er regjeringen?

0
Publisert: 08.aug.2015 04:00
Oppdatert: 08.aug.2015 08:29

Arbeidsledigheten fortsetter å stige. Siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at arbeidsleidheten ved utgangen av mai var på 4,3 prosent. Det tilsvarer 118.000 personer er arbeidsledige.

Fremskrittspartiet/Høyre/Venstre og Kristelig Folkeparti har i stedet for en offentlig satsing for å motvirke økt arbeidsledighet, valgt å gi nærmere 20 milliarder kroner i årlig skatte- og avgiftslette til landets rikeste. Begrunnelsen var/er at det er nødvendig for «å skape nye arbeidsplasser». Hvor blir det av alle de arbeidsplassene som ble lovet i bytte mot skattelette?

I tider med finanskrise (2005 – 2013), klarte de rød-grønne til sammenligning å skaffe over 300 000 nye arbeidsplasser - og nedgang i arbeidsledigheten. Det virker som om Fremskrittsparti-/Høyre-regjeringen har til hensikt å svikte de arbeidsledige, og har uttalt at de ikke ser noen krise i at arbeidsledigheten stiger.

Norsk industri-sjef, Stein Lier-Hansen, uttalte 9. mai at han frykter arbeidsledigheten kan bli på 200.000 neste år (VG). 13. mai svarer næringsminister Monica Mæland (H) at det er ikke aktuelt med tiltakspakke mot den økende arbeidsledigheten (VG).

Nå er det ikke noe nytt at høyrepartiene åpner for en økning av arbeidsledigheten – det er noe vi historisk er kjent med siden Kåre Willoch-regjeringene i 1981/ 1985, som heller ikke så noe problem i at arbeidsledigheten økte. Høy arbeidsledighet skaper et arbeidsgivers marked når det kommer til kjøp av arbeidskraft. I neste omgang blir det da lettere å forhandle/reforhandle lønns- og arbeidsvilkår som slår negativt ut for arbeidstakere.

Det skaper en ubalanse i solidarisk fordelingspolitikk – noe som også rammer budsjettene for trygdede og sosialhjelpsmottakere gjennom svekkede offentlige inntekter. For meg er det en gåte at arbeidstakere og trygdede stemmer på høyrepartiene og deres (manglende) fordelingspolitikk. Et klart folkekrav må være at regjeringen setter inn tiltak mot den økende arbeidsledigheten snarest.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke