Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Bil: Bompenger, veiavgift og bensinavgift. Den stadig økende andelen av indirekte skatter og avgifter rammer de med lavest inntekt hardest.Foto: Trond Lillebo
 
Hvor er solidariteten med de som har lite å rutte med?
Hvor har det blitt av solidariteten med de som har lite å rutte med?

Publisert: 29.apr.2019 14:57
Oppdatert: 29.apr.2019 15:02

Hva er skatt?

Personskatt er den skatten den enkelte betaler direkte av sin inntekt eller formue til stat og kommune hvert år. Vi betaler også indirekte skatt gjennom flere typer avgifter, for eksempel merverdiavgift på varer og tjenester vi kjøper, bompenger, veiavgift, bensinavgift, tobakk- og alkoholavgift, flyseteavgift toll og liknende.

De fleste er nok klar over hva skatt er, men at de indirekte skattene nå utgjør over 30 prosent av de samlede skatte- og avgiftsinntektene er kanskje ikke alle klar over. Dette er en beskatningsform som ikke tar hensyn til den enkeltes betalingsevne.

Enkelte vil kunne hevde at de indirekte skattene kan vi, i større eller mindre grad, selv bestemme gjennom vår adferd og livsstil. Dette er en sannhet med en god del modifikasjoner, da mange av de indirekte skattene ikke er til å komme utenom.

Bompenger, veiavgift og bensinavgift.

Bompenger, veiavgift og bensinavgift er avgifter som ikke er til å unngå, da veldig mange i vårt land ikke har noe alternativ til bilen for å komme seg på arbeide, kjøre barn til barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Dette er derfor en skatt som ikke har noe med «livsstil» å gjøre. Det er en skatt som rammer de med dårligst økonomi hardest.

En annen sak er forholdet mellom lokaltrafikk og gjennomgangstrafikk. Det skjer mye vegarbeid i vårt distrikt i disse dager, og bra er det. Både når det gjelder E6 og riksveg 3 er hovedhensikten med vegarbeidene å avvikle gjennomgangstrafikken mellom Trondheim og Oslo på en effektiv måte, samt å få ned antall ulykker. Når det gjelder lokaltrafikken så kunne en ha klart seg med atskillig enklere og rimeligere veger. Derfor er det umoralsk at de som kunne ha klart seg med en enklere lokalveg skal betale for avviklingen av gjennomgangstrafikken mellom de store byene.

Er prinsippet å betale skatt etter evne glemt av de politiske partiene?

Mitt anliggende med dette innlegget var, i hovedsak, å sette fokus på den stadig økende andelen av indirekte skatter og avgifter som rammer de med lavest inntekter hardest. Et problem som få politiske partier synes å «flagge» noen særlige bekymringer for, etter den offentlige debatten å dømme?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke