15. sep
 
Hvor går Forsvaret?

0
Publisert: 26.mai.2015 04:00
Oppdatert: 26.mai.2015 08:35

I 2014 annekterte Russland Krim i fra den selvstendige staten Ukraina, og landegrenser blir på nytt tegnet opp med bajonetten. Med ressursjakten i Arktis som snart begynnes ruster den russiske bjørnen seg opp, og glefser nå med tennene mot Ukraina for å vise styrke og alvor. Samtidig opplever vi en enorm russisk opprustning på Kola-halvøya der store øvelser holdes. Her i Norge vil vi så vidt bevege militæret inn i Finnmark fylke begrunnet frykten for Russland.

Med dagens forsvar og beredskap kan russerne vandre rett inn til Kirkenes uten hard motstand. Det eneste som står i veien er et par grensevakter som så vidt kan utøve selvforsvar. Russland er ikke utpekt som en fiende, men en klar trussel er Putins Russland som begynner å bli like lukket og truende som under den kalde krigen. Samtidig sitter vi godtroende nordmenn med den oppfatning at vi aldri igjen kommer til å oppleve krig, mens bjørnen lusker rett utenfor døren.

I mellomkrigstiden tok vi aldri Hitlers Nazi-Tyskland på alvor, og bestemte oss for å rive ned forsvaret vårt. Som i den glemte tid gjør vi det samme i dag. Politikere som sitter på Stortinget forsøker å manøvrere Forsvaret sammen med trusselbildet, som stadig endrer seg. Når trusselnivået er stort, som under den kalde krigen, bevilges store summer til Forsvaret, så vårt militære kan være i stand til å forsvare landet.

Når trusselbildet er lavt rives det ned, uvitende om at det tar mange år å bygge det samme opp igjen. Et trusselbilde bruker ikke mange år på endre seg. Det skjer fort, som vi så i 2014 med den russiske inntreden i Ukraina. I dag har vi et endret trusselbilde. Både IS i Midtøsten og den store russiske bjørnen som våkner fra dvalen.

Er vi forberedt? Nei, langt ifra. Det skal gis skryt for at den norske soldat er godt kompetent og meget godt utstyrt, men hjelper det når antall soldater begrenses? Hjelper det når enorme kutt rammer forsvarsektoren som påvirker Forsvarets prioritering? En ubalanse mellom mål og tildelte midler blir stadig tydeligere.

Dagens forsvarspolitikk virker ikke avskrekkende nok til å motvirke en angripende makt. Dagens forsvarspolitikk bidrar til å svekke Forsvaret og den nasjonale beredskapen som på dette punkt heller må styrkes. Om historien gjentar seg, vil Norge klare å forsvare land og folk mot en angripende makt med utgangspunkt ifra dagens situasjon? NEI, ville ha vært det ærlige svaret. Nå må vi bare innse at vi så vidt har evnen til å forsvare oss mot den russiske bjørnen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke