15. sep
by eller bru?: Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud og ordfører Einar Busterud forklarer hvorfor de har bestilt en utredning av Hamar by som plassering for nytt hovedsykehus. foto: TROND LILLEBO
 
Hvor gir nytt sykehus størst samfunnsnytte?
Lokalisering: Er samfunnsnytten størst av å bygge nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua eller i en av mjøsbyene?

Publisert: 22.feb.2018 10:45
Oppdatert: 22.feb.2018 10:55

Svaret lar seg ikke lese i Sykehuset Innlandets (SI) utredninger om sykehus, ganske enkelt fordi SI ikke har stilt spørsmålet. 

SI har kun utredet plassering ved Mjøsbrua. Og det til tross for at staten i sine retningslinjer for etablering av store institusjoner skriver:

«Ved oppretting av nye eller ved omlokalisering av statlege verksemder skal det leggjast vekt på lokalisering i regionale sentra der verksemda har størst potensial for å bidra til det lokale tilbodet av arbeidsplassar» og

«Utbyggingsmønster og transportsystem bør fremme utvikling av kompakte byer og tettsteder, redusere transportbehovet og legge til rette for klima- og miljøvennlige transportformer».

LES OGSÅ: Byeksperter støtter Hamar

Et nytt hovedsykehus vil være en investering på 8–10 milliarder kroner.

Beslutningen om utbygging og lokalisering er kanskje den største lokaliseringsbeslutningen i Innlandet i vår tid og virkningene i forhold til bo- og arbeidsmarked langt større enn ved en kommunesammenslåing.

Derfor er det viktig at beslutningen er basert på et bredest mulig faktagrunnlag, og at alle sider av saken er solid utredet.

Når samfunnsanalysen til Sykehuset Innlandet ikke engang har vurdert et sykehus sentralt plassert ved knutepunktet i en by, så faller nesten bunnen av utredningen ut.

SI-direktør Anne Enger: - Vi har ikke bare tenkt på én by

Det er ingen uenighet om behovet for et komplett akuttsykehus i Mjøsområdet, uenigheten er om det vil ha størst nytte for pasienten, de ansatte og Innlandet ved ei bru eller i en by.

Vi mener det er helt nødvendig å få kunnskap om det er andre plasseringer for sykehuset som gir mindre transport, mindre forurensing, bedre rekrutteringsgrunnlag og større muligheter for næringsvekst enn Mjøsbrua.

Derfor bestilte Hamar kommune en analyse nettopp for å svare på spørsmålet SI aldri stilte: Er by (i dette tilfellet Hamar) eller bru best?

LES OGSÅ: Ser for seg nytt sykehus i Hamar sentrum

Svaret i utredningen er ganske entydig til fordel for byetablering, og mange av fordelene vil også gjelde ved etablering i en av de andre mjøsbyene.

Beslutningen om bygging og stedsvalg skal fattes av Helse Sør-Øst. Vi mener det faglig er et problem at Sykehuset Innlandet ikke har vurdert alternativer som er i tråd med statens egne retningslinjer eller hva som gir best samfunnsnytte.

Det er også et demokratisk problem at SI ikke har utredet helt åpenbare lokaliseringer. Beslutningen i styret i SI er gjort med tanke på lokalpolitikerne, ikke pasientene eller samfunnseffekten.

Fra Hamars side påpekte vi i høringsuttalelsen til SI at bygging av sykehus i en by og nær kollektivknutepunkt vil være totalt sett best. Ikke minst fordi sykehuset vil være avhengig av så mange andre virksomheter, fra utdanningsinstitusjoner til spesialister fra Oslo. Undersøkelsen fra Samfunnsøkonomisk analyse underbygger den uttalelsen.

At en byetablering gir størst ringvirkninger også for regionen rundt byen er ikke rakettforskning.

Det kan man studere i praksis etter etableringen av St. Olav sykehus i Trondheim. Derfor bygges det nye sykehuset i Drammen by og ikke mellom Drammen og Kongsberg slik opprinnelig tenkt

Her kalkulerer man med opp til dobbelt så mange ansatte i næringsparken tilknyttet sykehuset som på selve sykehuset.

«Midt imellom kan se fornuftig ut, men dessverre er det et usedvanlig dårlig valg. Både med hensyn til miljøet, standarden på helsetjenestene, og ikke minst med tanke på utviklingen av denne innlandsregionen» skriver samfunnsforsker Erling Dokk Holm i en kronikk i Aftenposten tirsdag.

Det er dessverre helt korrekt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke