16. sep
HJEMME: Kommunen bør tilrettelegge for investering i velferdsteknologi i egen bolig, mener Olav Strangstad. FOTO: NTB SCANPIX
 
Hvor kan jeg bo når jeg blir gammel?
Eldrebølgen ruller inn over oss!

Publisert: 18.jun.2019 14:51
Oppdatert: 18.jun.2019 15:20

Antall eldre over 67 år i Stange kommune øker med 50 prosent (totalt ca. 1800 nye eldre) frem til 2040, ifølge Statistisk sentralbyrå. Befolkningen i kommunen ellers (0-66 år) øker bare med 7,5 prosent i samme tidsrom.

Stortingsmelding nr. 18 (2019) slår fast at helse- og omsorgstjenesten står overfor store utfordringer.

Noen hevder vi står overfor en omsorgskrise, når eldrebølgen slår inn for fullt, og at Stat og kommune alene ikke vil makte å finansiere omsorgsboliger til alle som får behov for tilpasset bolig.

«Omsorgskrisen skapes ikke av eldrebølgen. Den skapes av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag»: I sitt innlegg i HA 6. juni «Hvem skal ta vare på meg?» lanserer Aps ordførerkandidat i Hamar nye og interessante tanker å møte utfordringene i helse- og omsorgstjenesten på.

Hun nevner bl.a. at samarbeid med næringslivet og i økende grad ta i bruk velferdsteknologi i boliger i «eldretun» som skal bygges vil være egnet for bidra til at innbyggerne kan bo hjemme lenger og ha bedre livskvalitet og trygghet i nærmiljø.

LES OGSÅ: Frivilligheten er avgjørende i eldreomsorgen

Stange kommune skal nå vedta ny Arealplan for perioden 2019 til 2031. Eldrebølgen er ikke nevnt med ett ord i forslaget til kommuneplan.

Faktum er at mange nye pensjonister vil ha behov eller ønske om et alternativ til trange leiligheter i blokkbebyggelse i Ottestad og Stangebyen. Kun 80 boenheter i Nordhagen i Ottestad er foreslått omdisponert for eldre.

Areal for kun 80 boenheter er planlagt for om lag 900 nye pensjonister de neste 12 år!

Det fremkommer at det er to innspill til kommuneplanens arealdel om å regulere to mindre områder til eldreboliger i tunløsning (ikke dyrkbar mark). Begge disse er foreslått avvist, uten saklig begrunnelse!

Fornuftig planlegging bør tilsi at Stange kommune legger inn i arealplanen områder for privatfinansierte eldretun for friske Seniorer i rimelig nærhet til «IC Aksen».

Mange seniorer (55 år +) ønsker å jobbe lengre enn 67 år, og velger å bo i egen bolig og klare seg selv i mange år. På den måten spares store summer på kommunale budsjetter og eldreomsorg.

Husbanken gir tilskudd og lån til eldre som ønsker å utføre forebyggende tilpasningstiltak på bolig - eid eller leid. Stange kommune administrerer tilskudd og lån på vegne av Husbanken.

Kommunen bør tilrettelegge for investering i egen bolig, nybygg eller ombygging, med velferdsteknologi og aktivt bidra til at boligen blir tilrettelagt med innretninger for å bo lengst mulig hjemme.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke