15. sep
 
«Hvor kommer du fra?»
Det mest aktuelle spørsmålet for tida.

Publisert: 05.jan.2016 04:00
Oppdatert: 05.jan.2016 09:15

Det norske folk får stadig mer å tenke på. Mer å forholde seg til, - livet blir en balansegang. Skal en beholde en ren samvittighet er det hensyn å ta, som ikke var der før. Skapes av «snillistene» - de mest godhjertede?

For tiden er mediene – aviser og TV – opptatt av om etniske nordmenn bør avstå fra å spørre, «hvor er du fra?» For, man står da i fare for også å spørre innvandrere, som er født i Norge - de som e r norske. Hevdes det. Ligger det medfølelse i dette, - fornærmes alle med innvandrerbakgrunn, om en nordmann spør? Spør nordmenn for å være allment, anerkjent – typisk norsk - nysgjerrig, eller spør han bare for å fornærme?

Er vi i ferd med å skape et forskjells-Norge, hvor det er lovlig å spørre om vedkommende er fra Bergen, fra Nord-Norge eller andre steder. Men kommer mennesker fra Syria, Afrika eller andre steder, så skal man vise hensyn – da må en ikke spørre. Er det slik nå, at noen prøver å få det til, at det er en skam at en kommer fra andre steder, enn Norge?

Hvorfor skal en ellers måtte avstå fra å stille spørsmålet? Tenker ikke folk egentlig at alle mennesker er like, - da tenker en ikke slike tanker? Mennesker er like, - men blir det slik nå at noen mennesker er likere enn andre? Hva er resonnementet, ellers?

Det er mange år siden nå, at det ble ufint å benytte ordet neger. Det skulle så absolutt erstattes med ordet «farget». Ingen turte opponere, mot de fintfølende, som sto for slike initiativ. Skulle det altså være verre å være neger, enn en indianer, en kineser – en tysker? Ansees svart som en styggere farge enn rødt – eller gult? Hvilke tanker er det som ligger bak, hos slike som vil bestemme hva vi skal spørre andre mennesker om – eller ikke spørre om?

Invalide, sa vi om mennesker som ikke hadde full førlighet. For lenge, lenge siden. Ufør, - ble det endret til etter hvert. Man skulle vise hensyn overfor slike. Bevegelseshemmet, er den siste betegnelsen. Det kommer nok nye, andre – bedre.

Har det noe med medynk å gjøre, hos disse som stadig vil bytte ord? Større medynk enn hos folk flest? En neger må ikke være svart, for det anses ikke som pent? Får en invalid, ufør eller bevegelseshemmet – eller en neger - noe bedre liv ved at omgivelsene benytter «penere» benevnelser?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke