16. sep
 
Hvor mange sykehus, sa du? Tre?
Nå har vi lest de 23 sidene i «Sak nr. 005-2019 målbilde for videreutviklingen av Sykehuset Innlandet HF.» Hvor står det at man vil opprettholde dagens struktur i Gjøvik og Lillehammer? Hvis man leser i avisen er det dette man får inntrykk av.

Hamar har største faglige tyngden av alle de kirurgiske deler av Sykehuset Innlandet. Med flest pasientbehandlinger, flest polikliniske konsultasjoner, størst operasjonsvolum og flest kirurgiske spesialister med det største budsjettet i Innlandet. En helt klar forutsetning for at vi skal flytte virksomheten er samling av de kirurgiske fag. Det gir både større faglig ekspertise og senkede driftskostnader.

På Hamar er nå de aller fleste kirurgiske fag i Innlandet samlet. Bare gastrokirurgien mangler full samling. Når uhellet er ute: Hvem skal håndtere hullet i endetarmen under den robotkirurgiske prostataoperasjonen hvis ikke gastrokirurgen kan komme og sy det? Hvem skal håndtere skjøten på urinlederen under kreftoperasjonen hvis ikke urologen er på huset? Hvem skal hjelpe oss med den massive blødningen i den store hulvenen hvis vi ikke har karkirurg?

Økonomien: Se på sammenlignbare statistikker over DRG-produksjon per lege og pleiefaktorer per pasient. Og så kan du se på dødsraten i samme slengen. Med færre folk, mer å gjøre, dårligere lokaler og nedleggelsesspøkelset hengende over oss har vi de senere år levert bedre enn de andre i klassen. Vi blir faktisk trukket 40 millioner hvert år før vi begynner å telle opp resultatet. Disse pengene går til resten av foretaket.

Hallvard Grotli, politisk redaktør og selvoppnevnt helsepolitisk «ekspert» i Gudbrandsdølen Dagningen, foreslår en «langsom nedlegging» av Hamar sykehus. Han er (igjen) helt på viddene. Hvis vi lar kirurgien forvitre før vi flytter til nytt bygg får vi ingenting å putte inn i det. Tror han dessuten at den eneste store enheten i Sykehuset Innlandet som ikke går med dundrende underskudd er lurt å legge ned?

Vi har liten tro på at et akuttsykehus i Lillehammer, slik det er beskrevet i «Definisjoner av type sykehus, Nasjonal helse- og sykehusplan», skal romme noe annet enn stabiliseringsmulighet før overføring til det ordentlige sykehuset. Det er jo ikke nødvendig med akuttkirurgi noen kilometer nord for det komplette sykehuset. Kanskje det er bedre bare å legge helt ned og flytte alt til Mjøssykehuset, så ikke befolkningen blir forledet til å tro at det bedrives drift av akuttsykehus der?

Så kan jo Stian Simensen (Ap) i Gjøvik slå seg på brystet og utbasunere at Gjøvik er sykehusvinnere. Javel. Vi spår minimal dagdrift og ingen vaktordninger, som skissert i den Nasjonale helse- og sykehusplanen.

For det som er bestemt er en samling av alle spesialiteter til èn lokalisasjon. Fordi SAMLING er viktigst. Fordi politikerne i Lillehammer, Gjøvik, Elverum og Hamar - som skulle hatt vett nok til å bli enige om en samling i en av byene - i årtier har vært mer interessert i å argumentere for egne lokale interesser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke