23. okt
Fylkesmann: Høyre for Knut Storberget til høsten? Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Hvor mye skal reverseres?
Må Knut Storberget stemme Høyre hvis han vil beholde jobben sin?

Publisert: 26.jun.2017 08:26
Oppdatert: 26.jun.2017 08:27

Det spørsmålet ble relevant onsdag, da det ble klart at Knut Storberget blir ny fylkesmann for det sammenslåtte Hedmark og Oppland. Det ble samtidig klart at fylkesmannsembetet lokaliseres på Lillehammer, med en avdeling på Hamar.

Det store spørsmålet nå er: Hvordan vil Hedmark Ap nå forholde seg til regionreformen? Det er fylkestingene som i stor grad kommer til å avgjøre hvordan prosessen videre blir. Spørsmålet nå er om Hedmark Ap vil bidra til en god prosess til det beste for Hedmark, eller om de vil fortsette strategien med å late som regionreformen aldri kommer.

Jan Tore Sanner har sagt han legger til grunn for samlokaliseringen av fylkesmannen i Lillehammer at fylkesadministrasjonen samles i Hedmark? Vil Hedmark Ap jobbe for at disse arbeidsplassene kommer til Hedmark, etter intensjonen, eller vil de fortsette å late som regionreformen aldri kommer? I så fall er det kun regjeringspartiene og samarbeidspartiene som faktisk kan garantere for at regionreformen medfører en jevn fordeling av arbeidsplasser mellom Hedmark og Oppland.

Kanskje vil Ap reversere både regionreformen og fylkesmannsstrukturen? I så fall har vi jo fått den ganske pussige situasjonen at nåværende leder av Hedmark Ap og påtroppende fylkesmann for både Hedmark og Oppland, Knut Storberget, blir nødt til å stemme Høyre om han har lyst til å beholde jobben sin etter valget.

Jeg skulle ønske at vi nå kunne benyttet anledningen til å begynne å legge bort de evige kretskampene i Innlandet, og begynne å jobbe sammen om å posisjonere seg nasjonalt. Vi er to fylker som har svært lik næringsstruktur og mange av de samme utfordringene i ulike deler av fylkene.

Å samle hoveddelen av fylkesmannen ett sted og fylkesadministrasjonen et annet sted kan være et godt grep. Nå har regjeringen avgjort plassering for fylkesmannen til Lillehammer. Da må vi sørge for at fylkesadministrasjonen legges til Hamar etter intensjonen. Hamar burde dessuten også stille sterkt i kampen om andre viktige statlige funksjoner.

Klarer vi nå å droppe kretskampene, og jobbe sammen på tvers av fylkene for å få denne reformen til å bli noe positivt for hele Innlandet? Jeg ser i hvert fall at Storberget sier han ser store muligheter med den nye oppgaven han nå har fått. Vil han ta fatt på den jobben kan det imidlertid se ut som han må stemme borgerlig denne høsten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke