15. sep
Ankerhagen: Vinnerbidraget i arkitektkonkurransen, Sara Bjelke og Rune Veile fra Urban Power i København. For 200 boliger.
 
Hvor skal Hamar Høyre bygge, Svein Ørsnes?
Først må jeg si til Svein Ørsnes at jeg har vært varaordfører siden 2015 og i formannskapet fra 2011, så tidene før det må Einar Busterud svare for selv.

Publisert: 04.apr.2019 17:44
Oppdatert: 05.apr.2019 07:39

Hvor skal vi bygge? Vi skal bygge slik at «Hamar blir en by det er lett å leve miljøvennlig i» slik det er vedtatt i gjeldende kommuneplan. Fortetting av byen slik Gehl, Asplan Viak og andre har vist til, er det Høyre ønsker. Arbeidet med ny sentrumsplan med randsoner pågår nå. Det blir den nye arealplanen for Hamar sentrum, der bestemmelser for hva som skal bevares, og hvor og hvordan det skal bygges i sentrum kommer. Neste kommunestyre vil få dette som hovedoppgave.

Utbygging i sentrum er avhengig av at det er utbyggere som har økonomisk bærekraftige prosjekter i tråd med kommunens planer og bestemmelser. Derfor vil vi måtte forholde oss til prosjekter på rad og rekke. Sentrumsplanen skal hjelpe oss i å manøvrere dette til byens beste.

Vi har lest Asplan Viaks fortettingsanalyse, men med mindre kommunen eksproprierer tomter og selv er utbygger, er vi avhengige av utbyggere som ser muligheter og marked for områder i sentrum. Det kan godt hende at Rødt Hamar vil at dette skal skje i kommunal regi, men det er Høyre og jeg uenige i. Det vil være for stor risiko å bruke fellesskapets penger på politisk styrt boligbygging. Vi skal styre gjennom arealplaner og byggebestemmelser, så får private utbyggere stå for økonomisk risiko i prosjektene.

Hamar er heldigvis en by i god vekst, men vi har en utfordring i at vi har for lite boligbygging. Vi burde bygge 300 boenheter i år. I fjor klarte vi halvparten. Da bosetter folk seg i kommunene rundt, noe som fører til mer transport til skade for miljøet. Rødt Hamar viser til Ankerhagen-tomta, men den vil gi bare 200 boenheter. Vi må finne vesentlig flere områder, og heldigvis har kommuneplanen mange slike på Ridabu og Ingeberg, Hamar flyplass og flere sentrumsprosjekter.

Jeg gleder meg til debatt i valgkampen om hvordan framtidas Hamar skal se ut, fra øverst i Vang i øst til Mjøsstranda i vest. Neste kommunestyre får oppgaven med å forme nye Hamar, vi er heldige som får delta i den debatten. Så vil vi som vi alltid gjør, ha folkemøter og spørre folk om synspunkter og innspill. ByLab Hamar har hatt mange møter allerede om sentrumplan og sentrumsutvikling.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke