hacklink
18. sep
De hissigste: NATO-sjef Jens Stoltenberg sammen med utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
 
Hvor stor trussel?
NRK nyheter gjorde for et par uker siden en kjempesak ut av en IPSOS-undersøkelse som slo fast at 45 prosent av vårt folk i stor eller svært stor grad mener at Russland utgjør en trussel mot Norge.

Publisert: 17.aug.2016 04:00
Oppdatert: 17.aug.2016 10:25

NRK nevnte ikke antall «vet ikke»-svar, og dermed heller ikke hvor mange som mente noe annet om spørsmålet. Nå har jeg kommet over tallet som sier hvor mange som oppfatter den russiske faren som liten eller svært liten: 44 prosent.

Jeg vet intet om hvor mange finnmarkinger (direkte naboer) som har vært med i undersøkelsen. Journalistisk sett er vel antall skremte mennesker bedre stoff enn antall rolige.

Det foregår nå en debatt i media om hvor redde vi bør være for nevnte fare. Vår statsminister, utenriksminister, forsvarsminister, og NATO-sjef Jens Stoltenberg hausser opp behovet for raketter langs grensa mellom Russland og oss i NATO, og utplassering er gjort, og øvelser gjennomført i Polen og Baltikum.

Noen av haukene snakker og skriver som om kommunismen fortsatt er grunnlaget for russisk styre og som om Sovjetsamveldet fortsatt består. Da den gamle supermakten kollapset fikk Gorbatsjov et løfte om at NATO skulle holde sine styrker borte fra grensa. Dette har NATO suverent lagt til side.

Nå har folk på høgt nivå i politikk, forsvar og diplomati i flere vestlige land hevdet at rustning langs grensa må trappes ned for å skape bedre forhold mellom atommaktene.

Jeg hører med til dem som ikke mister nattesøvnen på grunn av Putin. Jeg føler mer uro ved tanken på en egosentrisk amerikaner som er på norsk TV hver dag, uten å bestille annet enn vulgære og truende budskap til alle som ikke støtter han. Jeg er ikke bekvem med at han skal «rule» verden. Når USA til de grader dominerer verden militært, økonomisk, teknologisk og i kultur og sport med mer, og Trump mener han må gjøre USA «great again», må vi spørre: Hva skal det da bli?

Vår kjente samfunnsviter Bernt Hagtvedt sa på NRK i vår: «Jeg skal røpe en hemmelighet. Amerikanere flest er ikke særlig opptatt av politiske saker. Det er lav deltakelse ved valg, og mange stemmer etter om de liker det en kandidat sier i media.» (Fritt gjengitt.) Mange finner nok Trump underholdende. Ikke jeg.

Sting kom til Hamar. Tenk om han på sin konsert kunne tatt fram en av sine gamle hits der hvert vers avsluttes med «I hope the russians love their children too», eventuelt «I`m sure the russians love their children too». Men den er vel for gammel.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke