16. sep
 
Hvor var kirken?

Publisert: 08.jun.2015 04:00
Oppdatert: 08.jun.2015 08:35

Tirsdag i et jevnt striregn var jeg til stede da den vesle jødiske menighet i Hamarregionen hadde en minneseremoni utenfor fengselet hvor Fritz R. Mankiewitz døde i oktober 1942 under jødeforfølgelsen i okkupasjonstiden.Det som nå kalles en snublesten ble murt inn i fortauet med en minneplate over den døde.

Det undrer meg hvorfor det jødiske folk alltid blir holdt utenfor vårt norske samfunn.Nye grupper fra mange land og av forskjellige religioner og kulturer blir omtalt som «våre nye landsmenn», men jødefolket blir aldri innkludert. Jøder forblir jøder og en føler at de egentlig er uønsket. Hvorfor?

Jeg la merke til at den norske kirke, eller Hamar prosti, ikke syntes å være interessert. Jeg så ingen av våre prester foran fengselet eller ved minneseremonien i rådhuset. Hva er det i norske øyne galt med jødefolket? I århundreder har jødefolket vært et fredelig folk, men i Hamarregionen var vårt eget politi delaktig i arrestasjonene den gangen, og idag ønsker man å boikotte israelske varer og hjelpe palestinerne i deres kamp for å fjerne jødene fra det landet hvor jødefolket har bodd fra oldtiden. Jesus var født jøde, Peter og Paulus var født jøder, de aller fleste av de første kristne var født jøder, men i Norge vil man helst ikke ha dem eller assosiere seg med dem. Det synes jeg er leit.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke