Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Borgerlønn: Forslag fra Kjell Bohlin .
 
Hvordan drive fattigdomsbekjempelse?

Publisert: 28.mar.2019 15:42
Oppdatert: 28.mar.2019 15:52

Hva er det egentlig fattige har for lite av? Det enkle svaret er penger – men storsamfunnene synes heller å mene at det er vett og tiltakslyst. Følgelig blir de fleste tiltak for å begrense fattigdommen, å «stimulere» (les tvinge) de fattige til å skaffe seg jobb og mer utdanning. Jeg mener et mer konstruktivt tiltak ville være å innføre en generell samfunnslønn, slik at de kunne få råd til å ordne seg selv.

Tanken om generell borgerlønn til alle over en viss alder, f.eks. 18 år, er en gammel idé. Første gang jeg hørte om den her i Norge, var da stortingsrepresentant Kjell Bohlin foreslo det, på 70- eller tidlig på 80-tallet. Nå øker antall stemmer som foreslår dette, også her i Norge. I Finland behandlet parlamentet et forslag om innføring av slik lønn i fjor. Forslaget falt dessverre.

I slutten av mai i fjor, deltok jeg på en konferanse og et årsmøte i en forening jeg er medlem av. Der fikk vi blant annet et foredrag av de finske sosialdemokratenes nestleder, og mangeårig medlem i Nordisk Råd, Maarit Feldt-Ranta. Etter foredraget gikk vi en liten tur og så på byen. Dette var før den endelige avstemmingen om saken.

Nysgjerrig som jeg var, benyttet jeg anledningen til å gå noen meter sammen med Feldt-Ranta, for å høre hva som kom til å skje. Til min skuffelse fortalte hun at sosialdemokratene hadde snudd og heller ville øke innsatsen på tradisjonelle stimuleringstiltak. Jeg hadde lyst til å argumentere litt med henne, men syntes ikke at det passet seg for en gjest i hennes by, så merkelig nok klarte jeg å avstå.

I en bok jeg leste i fjor høst fikk jeg vite at ordningen med borgerlønn er utprøvd mange steder de siste årene, ikke i hele nasjoner, men i byer og distrikter. Alle steder rapporterer om gode resultater, og om at de som har fått penger, på egen hånd har skaffet seg utdanning og arbeid, eller startet opp egne virksomheter.

Det hele er, etter mitt skjønn, et spørsmål om menneskesyn. Det er – eller bør i hvert fall være – venstresidens adelsmerke at de viser tillit til folk med begrensede midler, mens høyresidens holdning alltid er at det skyldes latskap og/eller dumhet, og at de derfor må utsettes for tvang eller press. Problemet er at man aldri har fått bukt med noe fattigdomsproblem på denne måten.

Nei, la oss heller innføre generell borgerlønn. Vi vil spare inn masser av penger og arbeid som i dag brukes på ulike, lite virkningsfulle, tiltak – så vi har råd til det.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke