17. sep
BOK: Claudia Reppen skrev i 2012 bok om skjebnene til beboere på asylmottaket i Moelv.FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Hvordan har det gått med dem?
«Vil vinden bære dem?» heter boka med flyktningehistorier som Claudia Reppen og fotograf Tom A. Hansen kom ut med i 2012.

0
Publisert: 01.apr.2015 04:00
Oppdatert: 01.apr.2015 06:41

MENINGER

De hadde gjort intervjuer på asylmottaket i Moelv. Der var det mange triste skjebner, og en kan lure på hvordan det er gått med dem.

I følge Dagbladets «Magasinet», ser vi at en av disse flykningene som bodde på mottaket i Moelv i 2009 og fikk lære norsk i Brumunddal, er nå på mottaket på Trandum. Må han ut igjen tro? Etter tre år i Moelv ble han sendt tilbake til hjemlandet Afghanistan.

Etter et år der, begynte reisen tilbake til Norge på nytt fordi han fikk problemer med politiet på hjemstedet. Han måtte flykte igjen og gikk til fots, satt på med biler og kom seg slik gjennom Iran, Irak og Tyrkia. Dette tok fire måneder. Hva som har skjedd med den øvrige familie, vet han ikke.

Da han kom til Norge, ble han sendt direkte til Trandum. Han er 23 år, heter Masom og snakker norsk kanskje godt, var 17 da han første gang kom til Norge. Nå bare venter han, har ingen ting å gjøre. På denne avdelingen som han er, er det plass til 18 menn. De blir låst ut kort tid i luftegården morgen og kveld, og da blir de som røker tildelt sigaretter. Sine egne får de ikke røke. Ellers er det lufting en time midt på dagen hvor de blir passet godt på.

På kvelden blir de låst inn på hvert sitt rom fra kl. 21.00. Det de eier av ting blir tatt fra dem, også mobiltelefon. Dette får de ikke utllevert før de sitter på flyet for utvisning. Hvis de som ikke har fått opphold i Norge ikke vil reise ut frivillig og på egen regning, sørger politiet for uttransport og på vedkommedes regning. Har de ikke mulighet til å betale, setter de seg i gjeld til den norske stat og må betale om de kommer tilbake til Norge.

7.259 personer ble tvangsmessig transportert ut fra Norge i 2014, og i januar 2015 ble 494 personer sendt ut. Regjeringen vil at disse tallene skal øke i 2015 til 7.800 personer, og har satt av 150 millioner kroner til dette i statsbudsjettet. 90 nye rom skal bygges på Trandum, likeså skal det bygges et eget transittsenter på Gardermoen.

At straffedømte blir låst inn på Trandum og tvangssendt ut av landet kan vi forstå. Men er vi enig i at så mange andre blir behandlet slik? Er dette human flyktningebehandling vi i Norge kan være bekjent av? Dette er jo som oftest ulykkelige skjebner. Mottaket i Moelv ble lagt ned, det var ikke behov for dette mottaket lenger fikk vi høre. Der hadde i alle fall disse menneskene det bedre mens de ventet på avgjørelsen om å få bli, enn å bli innelåst på Trandum som jo virker som et fengsel.

Vil en annen regjering fortsette med Trandum slik den blir drevet nå? Det vil sikkert mange av oss gjerne vite før vi stemmer ved neste stortingsvalg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke