16. sep
Mat: Et robust landbruk er viktig.Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix
 
Hvordan øke bærekraftig
Et samlet Storting har ved gjentatte anledninger hevdet at norsk matproduksjon skal bevares og økes.

Publisert: 14.aug.2017 13:28
Oppdatert: 14.aug.2017 13:29

Regjeringspartiene, støttepartiene og de øvrige har alle mer eller mindre klare vyer for hvordan en framtidig landbrukssatsing bør være. Med de raske endringene vi ser i vær og klima i vårt beskyttede hjørne, og i langt sterkere grad i andre deler av verden, er det liten tvil om at en nasjonal satsing på produksjon og matvaresikkerhet er nødvendig. For at framtidige generasjoner skal kunne høste nytte og glede av dagens landbruk og landbrukspolitikk er det etter min mening vesentlig å legge til grunn noen enkle kriterier:

- En offensiv distriktspolitikk der leve- og driftsvilkår blir ivaretatt. Dette er eneste måten til å unngå nedleggelse av «utkant-jordbruket».

- Det må lønne seg å være en god agronom ut ifra de naturgitte forhold i forskjellige områder av landet.

- Myndighetenes bevilgninger til forbedring av eksisterende jordbruksarealer må styrkes. Store arealer har i dag et skrikende grøftebehov. Det bør også stimuleres til kalking av sur jord.

- En utnyttelse av små og dårlig arronderte jordskifter må kunne tilgodesees med en høyere tilskuddssats enn øvrige arealer. Dette utgjør en betydelig del av vårt samlede jordbruksareal.

- Våre landbruks – og naturbruksskoler må opprettholdes, utvikles/utbedres og gjøres enda mere attraktive for dagens unge. Med den enorme teknologiske utviklingen som primærnæringer opplever, er det avgjørende med økte bevilgninger til forskning og utvikling.

Ved høstens valg har både de som sitter i regjering og de som gjerne vil, muligheten til å sette mat- og beredskapspolitikk på dagsordenen. Med akselererende klimaendringer både nasjonalt og globalt burde dette være et opplagt valg.

En ansvarlig politiker, som ser litt lenger enn til sin egen stortingstaburett, kan umulig ha unngått å se viktigheten av et robust landbruk med dets ringvirkninger i alle Norges landsdeler.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke