Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Kosthold: Therese Johaug er trolig ingen gjennomsnittlig hedmarking. Hun er nok en av altfor få som spiser nok frukt og grønnsaker.
 
Hvordan står det til med hedmarkingene?
Helse: Vi vet lite om hedmarkingens helse. Men undersøkelser i nabofylket Oppland forteller om store utfordringer.

0
Publisert: 18.feb.2015 06:44
Oppdatert: 18.feb.2015 06:52

Vi vet egentlig ganske lite om hvordan det står til med hedmarkingene. Derimot vet vi en hel masse om opplendingene, etter å ha gjort den største folkehelse- og levekårsundersøkelsen noensinne i Oppland fylke. 8.000 personer fra 16 år til 90 år besvarte 200 spørsmål om blant annet oppvekst- og levekårsforhold, trivsel, inkludering, sosiale og miljømessige forhold, livsstil og helserelatert atferd, helsetilstand, levestandard, boforhold, arbeids- og utdanningsmuligheter og fritidsmuligheter.

Dataene forteller både om status på fylkesnivå, på regionalt nivå og på kommunenivå. Alle resultatene for Oppland er sammenlignet både med landsgjennomsnittet og med tall fra tilsvarende studier i andre fylker.

Folkehelse- og levekårsundersøkelsen i Oppland har gjort det mulig for fylkeskommunen og kommunene både å møte krav i folkehelseloven om å ha oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorene. Men også, undersøkelsen tas aktivt i bruk som en del av kunnskapsgrunnlaget for regional og kommunal planstrategi. Noen eksempler på utfordringer som kommer fram i undersøkelsen er:

• Befolkningssammensetning. Mens landet ellers har befolkningsvekst er det kun en svak befolkningsvekst i Oppland. Andelen eldre med store omsorgsbehov i Oppland er høyere enn i Norge. Oppland har lavere andel med høyere utdanning enn det er i landet ellers, noe det jo også er i Hedmark.• Boligplanlegging. 22 prosent ønsker seg leilighet, og 7 prosent har det nå. Hele 16 prosent ønsker bolig med servicetilbud, mens kun 2 prosent har det nå.• En av ti savner sosial støtte, og dette gjelder særlig de med lav utdanning og lav inntekt, og de med innvandringsbakgrunn. Personer med lav utdanning og lav inntekt er minst aktive, besøker i mindre grad møteplasser, og deltar sjeldnere i organisasjonslivet.• Helserelatert atferd: 15 prosent i Oppland er i fedmekategorien sammenlignet med 10 prosent i Norge. En høy andel av opplendingene synes de er for lite aktive. Dessuten, det er lavere andeler opplendinger som spiser nok frukt og bær og grønnsaker og salat sammenlignet med landet ellers. Det hadde vært interessant å vite hvordan man spiser i Hedmark.• Helsetilstand: En av ti opplendinger har helseproblemer/begrensninger over tid, og 35 prosent svarer at de opplever ett eller flere søvnproblemer flere ganger i uka.

I Oppland selv er det mange regionale forskjeller, for eksempel hvor aktive man er i organisasjonsvirksomhet, i befolkningsvekst, og tanker om å flytte og flyttemotiver.

Men det er ikke bare utfordringer i nabofylket deres. Undersøkelsen dokumenterer mange positive funn som at ni av ti av de spurte trives godt i sin kommune. Helsa og tannhelsa til de aller fleste er god, det er færre som røyker og snuser og drikker brus i Oppland enn på landsbasis. Bare tre prosent av de spurte tenker å flytte fra kommunen med bakgrunn i mistrivsel. Og så har vi lært mye om bomotiver, herunder at trygghet, godt oppvekstmiljø, tilgang til natur, og godt klima er viktige faktorer for mange. Trives Hedmarkinger like godt som Opplendinger?

Kunnskap om befolkingen er nøkkelen til bedre folkehelse og bedre levekår. Folkehelse- og levekårsundersøkelser gir fylkeskommunene og kommunene den kunnskapen og de får de et godt utgangspunkt til å jobbe forebyggende, samt forbedre og iverksette tiltak. Flere fylker har gjennomført lignende undersøkelser som den vi har gjort i Oppland, men det er ikke gjort i Hedmark. Så, hvordan har dere det, hedmarkinger?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke