Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
UNGE: Hvordan vil hun ha det om 50 år? Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Hvordan vil de ha det når de blir 50 år?
Det ligger ofte noen usagte – og som oftest ubevisste – oppfatninger bak de politiske meningene som kommer fram i den daglige debatten.

0
Publisert: 28.aug.2015 04:00
Oppdatert: 28.aug.2015 06:57

MENINGER

Dersom man forsøker å finne slike bakgrunnsvariabler, vil man trolig oppdage at de (den) viktigste av dem, er felles for omtrent alle politikere i Norge.

Jeg klarer ikke lenger å se en unge, uten at jeg tenker: «Hvordan vil han eller hun ha det når de blir 50? Hvordan er verden da?». Bak dette spørsmålet ligger en angst for at vi er i ferd med å ødelegge framtida for dem.

De fleste mennesker som engasjerer seg i politikken, er trolig opptatt av det samme, men så er vi tilbake til de bakgrunnsholdningene som jeg nevner over. Omtrent hver eneste politiker synes å være hellig overbevist om at den eneste måten å sikre framtida på, er å få til (evig) økonomisk vekst – å skaffe folk mer penger og økt kjøpekraft. Nei, sier jeg – det er den beste måten å ødelegge framtida på.

Apropos hellig – som gammel ateist hadde jeg aldri trodd at jeg skulle bli begeistret for noe som en pave har skrevet – men der tok jeg feil. Jeg har nettopp lest pave Frans sin bok «Laudato si». Dessverre finnes den ikke på norsk – i likhet med omtrent alle andre vesentlige bøker fra de siste tiårene. Man utelukkes fra å følge med i verden, dersom man ikke leser engelsk. En stor skam for Norge.

Paven sier i klartekst at det er nettopp det intense jaget etter økonomisk vekst, som kommer til å ødelegge framtida vår – og han viser dyp innsikt i vitenskapelige og økologiske forhold, ikke bare i teologiske. Flott gjort – og meget godt skrevet.

Den politiske konkurransen mellom partier og kandidater i valgkampen her i Norge, dreier seg nesten utelukkende om hvem som vil være flinkest til å skape «vekst og utvikling» i sin kommune/sitt distrikt. Det samme gjelder på nasjonalt plan. Og jeg er ikke dummere enn at jeg forstår at det er dette folk flest er opptatt av. På tross av alt det tøyset som sies av dem som velter seg i politikerforakt, er de fleste politikere vanlige folk fra vanlige miljøer, og de tenker som folk flest. Et eksempel er en nylig meningsmåling som viser at 85 prosent av befolkningen støtter arbeidet for mer utvinning av olje og gass – pengene anses for viktigere enn livsgrunnlaget vårt.

Dessverre er det bare MDG (Miljøpartiet de Grønne) som våger å tenke annerledes foreløpig. Jeg tror derfor at om noen tiår, vil mange av de tradisjonelt sterke partiene få store problemer, akkurat slik som Venstre fikk i forrige århundre, om de ikke legger fra seg den automatiserte ryggmargsrefleksen om at all politikk skal dreie seg om hvem som er flinkest til å skape økonomisk vekst. De omfattende økologiske problemene vi står overfor, vil umuliggjøre det å fortsette slik.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke