16. sep
 
Hvordan vil vil bo?

Publisert: 17.okt.2018 12:52
Oppdatert: 17.okt.2018 13:11

Det er gledelig med nye omsorgsboliger I Brumunddal, og ifølge avisa er det bygget smart med fellesrom som stue, stor veranda for uteliv og postkasser inne i huset. Det å bli kjent med «nabokjerringa» kan være viktig for mange eldre som kan være ensomme.

Den som bygde hus «før i tia» var kanskje ikke så opptatt av at en gang kunne bli gammel og handicappet. Det var om å gjøre å spare penger og kvadratmeter, derfor ble det stue og kjøkken i én etasje og bad og soverom i en annen. Når alderdom og skrøpeligheter kom, ble trappen et problem på grunn av pusten, beina, ustøhet eller andre problemer, og mange har falt i en slik trapp.

Det er derfor interessant å se hvordan borettslag løser problemet med små leiligheter og felles rom for besøk og overnatting, lekerom, treningsrom, vaskekjeller mm.

Kollektive boformer kan motvirke ensomhet og skape tilhørighet. De som bygger fant vel ut at det kunne være areal å spare på fler- og sambruk. Men utlån av leilighet til overnatting, renhold og slike ting må administreres.

På Manglerud i Oslo planlegger Obos et bygg i massivt tre som skal tilfredsstille harde miljøkrav og halvere klimagassutslipp i forhold til ordinære bygg.

Det blir fellesareal på 150 kvadratmeter i første og andre etasje, og innredning og bruk etter ønske av de som flytter inn.

Her blir det leilighet for overnatting, møteaktivitet, fest og matlaging m.m. At naboer får omgang i fellesarealene og blir venner er en kvalitet i livet. Kanskje må det bli dugnad for å administrere og leie?

Her i Innlandet er det mye byggevirksomhet på gang, og smarte løsninger kommer vel etter hvert når det gjelder klima, strøm og mer må en tro.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke