17. sep
Neglisjert: Sykehuset i Elverum:Foto: trond lillebo
 
Hvorfor blir sykehuset i Elverum neglisjert?
Jeg er litt forundret over at sykehuset i Elverum i mange sammenhenger blir neglisjert i den pågående sykehusdebatten både i aviser og på sosiale medier. Hva er grunnen til det? Uten betydning?

Publisert: 14.feb.2019 15:31
Oppdatert: 14.feb.2019 16:10

Et viktig poeng, og med stor betydning for de endelige sykehusplasseringene i Innlandet, er nettopp sykehuset i Elverum. Blir Elverum valgt bort som det andre akuttsykehuset, bør stedsvalget for nytt stort samlende mjøssykehus bli plassert i Hamar. Begrunnelsen er enkel; meningsløst å plassere tre sykehus med 2-3 mils avstand og hovedsykehuset der det bor «færrest» folk i et areal like stort som Danmark.

Blir det slik HSØ (Helse Sør-Øst) vil, og som jeg faktisk tror vil skje, et hovedsykehus ved Moelv, Gjøvik vil bestå som elektivt sykehus med blant annet kreft/strålenhet, sykehuset i Hamar legges ned. Da må sykehuset i Elverum bestå som det andre akuttsykehuset. Dette er logisk i forhold til geografi, avstander og det som er bygd opp i og rundt dette sykehuset med nærhet til destinasjon Trysil, landets største alpinsenter med nesten 700.000 besøkende i 2018.

Innlandet vest med Gudbrandsdalen, Valdres og i sør Hadeland, har lokalmedisinske sentre i Otta, Fagernes og på Gran. I tillegg luftambulansebase på Dombås og i dag sykehus i Lillehammer og Gjøvik som i fremtiden kan bestå med noe annet innhold enn i dag. Innlandet øst har sykehus i Tynset som vil bestå og sykehus i Elverum og Hamar. Begge de sistnevnte står i fare for å bli lagt ned.

Adm.direktør i HSØ understreker i styresak 005-2019 «Målbilde for videreutvikling av Sykehuset Innlandet HF»: «Den fremtidige sykehusstrukturen i Innlandet må ivareta en balanse mellom østlige og vestlige deler av sykehusområdet. Videre skal gjenbruk av eksisterende investeringer og økonomisk bærekraft vektlegges. Muligheter for trinnvis utvikling skal belyses.»

Her har ikke helseminister Bent Høie etter min mening noe annet valg enn å utpeke Sykehuset i Elverum som det andre akuttsykehuset. Noe annet vil måtte rokke ved hovedsykehusets plassering. Det må da bli lagt til Hamar. For et hovedsykehus med en samling av alle spesialiteter må vi ha. Det hersker det ingen tvil om, verken faglig eller samfunnsøkonomisk og til det beste for pasientene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke