16. sep
 
Hvorfor en ny søppelordning?
Renovasjon

Publisert: 20.jan.2016 04:00
Oppdatert: 20.jan.2016 10:53

Roger Røed stilte nylig noenspørsmål om den nye løsningen for å samle inn papir og glass- og metall på Hedmarken. Svar på hvorfor dette innføres er at vi skal bli bedre til å sortere. Best mulig sortering er det beste for miljøet. Da kan nye ting lages av gamle, og jordas råstoffer spares lenger, til glede for både oss og ikke minst barna våre.

Les også: Slik blir din nye søppelhverdag

I områder som er relativt lik oss som Vestfold, Drammensregionen og Toten har utsorteringen av papir og glass- og metallemballasje blitt høyere etter at de har innført henting av dette hjemme, i stedet for levering til returpunkter. Erfaringen derfra medførte at også Hias vurderte om vi skal gjøre samme endring.

Sammen med våre fire eierkommuner har Hias derfor utarbeidet et forslag til ny løsning for innsamling. Forslaget ble behandlet og vedtatt i alle de fire kommunestyrene i fjor høst. Den nye ordningen har også vært omtalt i media både før og i forbindelse med behandlingen i kommunene.

Dagens 20 år gamle småsamlere er utdaterte i forhold til volum og nye krav til utforming. Noe måtte gjøres med dem. Kalkyler viser at det vil koste det samme å oppgradere småsamlerordningen, som å hente avfall hjemme; noe som tilsvarer en økning i renovasjonsgebyret på ca. tre prosent. Siden erfaringer har vist at mer henting hjemme fører til høyere utsortering, hvilket er et mål både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, falt vi ned på denne løsningen.

Klimaregnskapet viser også at miljømessig kommer småsamlerløsningen dårligere ut enn henting av papir og glass/metall hjemme. Det blir mindre utslipp av at noen få, store renovasjonsbiler henter mye avfall hjemme, enn de mange småturene med mange personbiler til og fra småsamler, i tillegg til tømming av småsamlerne.

Et pluss på miljøsiden er også at fra 2017 vil renovasjonsbilene kjøre på kortreist og miljøvennlig biogass. Biogassen lages av både matavfall og den faste delen i avløpet fra regionen vår

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke