Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Handel: Kiosker og bensinstasjoner fyller mange steder en viktig samfunnsrolle.Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
 
Hvorfor er valget viktig for servicehandelen?
9. september skal det velges representanter til flere hundre kommune- og bystyrer i Norge. I tilnærmet alle disse kommunene finner vi arbeidsplasser innen servicehandelsnæringen.

Publisert: 06.sep.2019 15:41
Oppdatert: 06.sep.2019 15:53

Hvorfor er lokalvalget viktig for alle som har sitt virke i bransjen? Den norske servicehandelsnæringen er sterkt tilstede lokalt. Næringen består av over 3.000 virksomheter med til sammen mer enn 15.000 sysselsatte. 75 prosent av bransjens omsetning skjer utenfor de største byene, og det er knapt en eneste kommune som ikke har en eller flere kiosker eller bensinstasjoner.

Enkelte tror disse bedriftene først og fremst er opptatt av hvilke rammebetingelser Stortinget vedtar. Det er bare delvis rett. For alle disse bedriftene betyr det også noe hvilke vedtak som fattes i det enkelte kommune- og bystyre. Det er med andre ord ikke likegyldig hvem som blir ordfører, eller hvilke politiske flertall velgerne stemmer frem ved høstens valg.

For mange av våre medlemsvirksomheter spiller lokalpolitikerne en nøkkelrolle i arbeidet med å legge til rette for at kiosker og bensinstasjoner kan utvikle og drive sin virksomhet. Der er ofte kommunene som sitter med siste ord i forbindelse med viktige beslutninger relatert til:

• Smidige saksbehandlingsprosesser som gjør det mulig for bensinstasjonene å etablere et godt ladetilbud for landets stadig flere elbilister.

• Beslutninger som medfører at man bevarer levende sentrumsområder der kioskene ofte inngår som et viktig servicetilbud.

• Tilrettelegging for at bilen fortsatt kan spille en viktig rolle som transportmiddel i forbindelse med både jobb- og fritidsreiser.

• Behov for god informasjon, veiledning og tilrettelegging når det gjelder saker som reguleres av Plan og bygningsloven.

Mange kiosker og bensinstasjoner spiller ikke bare en viktig næringsrolle, men fyller også en verdifull samfunnsrolle. Der servicetilbudet ofte er begrenset ellers, fungerer servicehandelen som en sosial møteplass med omsetning av drivstoff og dagligvarer i kombinasjon med rollen som formidler av tjenester knyttet til apotek, bank og post. I tillegg bidrar næringen med verdifulle arbeidsplasser på steder der jobbmulighetene ellers er begrenset.

Flere partier har i vår ferske valgkamprundspørring gitt tydelig uttrykk for at de setter pris på at vi har kiosker og bensinstasjoner spredt utover landet, og gir uttrykk for at disse utvilsomt er viktige aktører i vårt samfunn. Vi heier på politikere uavhengig av parti som stiller seg bak et slikt budskap, og som ser at det er en viktig sammenheng mellom kloke lokalpolitiske beslutninger og næringens evne til å beholde og utvikle arbeidsplasser.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke