hacklink
buy instagram followers
19. sep
MIGRASJON: Mennesker på flukt.
FOTO: REUTERS
 
Hvorfor flykter de?
Noen flykter fra krig, forfølgelse, diskriminering, andre fra fattigdom.

Publisert: 17.nov.2015 04:00
Oppdatert: 17.nov.2015 10:52

De rike blir stadig rikere, og da blir det mindre igjen til de fattige slik fordelingen virker i dag, og som vil fortsette i samme spor hvis dagens neokapitalisme får fritt spillerom. De internasjonale varebytteforholdene, på fagspråket kalt «terms of trade» forverrer seg stadig til fordel for de rike land.

Det er en enkel grunn til dette. Industriprodukter med høy bearbeidingsverdi blir dyrere mens råstoff- og jordbruksprodukter synker. Slam olje og mineraler.

Utviklingsland, som stort sett eksporterer råvarer og enkelte jordbruksprodukter, får reduserte eksportinntekter. Dette gjelder og for Russland, Norge og land i Midtøsten siden disse lands eksport domineres av olje. Så Norge er slik sett et utviklingsland.

Økologiske problemer utløses av vår globaliserte økonomiske modell. Denne modell er tuftet på mektige multinasjonale konserner, de fleste amerikanske, med mål om maksimal profitt for aksjonærene. Disse mektige kapitalkrefter sponser de amerikanske presidentkandidater, som blir kjøpt for å tale storkapitalens interesser. Slik fungerer systemet i U.S., og dette land, enn så lenge, dominerer internasjonale avtaleverk innen handel og industri.

Følgene av denne vanvittige brutale kapitalisme har vært åpenbar i mange år. Lønningene for folk flest i Vesten, og særlig i U.S. har stagnert. De økonomiske forskjeller mellom I og U-land vil øke i framtida.

Ekstreme værforhold truer livsgrunnlaget for millioner, tørke i Afrika, og i andre verdensdeler ekstremt store nedbørsmengder. Klimaendringene kan i framtida bli større drivkraft for migrasjon enn krig i Midtøsten. Globalt har vi i dag 60 millioner på flukt ifølge mediene.

Er politikere i de toneangivende land i stand til å løse gigantproblemene? Her hjelper lite med patruljeskip i Middelhavet og piggtråd langs Europas grenser. Det må tenkes på lang sikt, men dette er muligens et felt politikerne ikke behersker.

FN med sin svake generalsekretær og elegant antrukne diplomater med svulmende dokumentmapper svinsende omkring i FN-bygningen og på luksushoteller, er maktesløse så lenge stormaktene har vetorett.

Hva må til for å løse problemene? Sannsynligvis en storstilet «Marshallplan» for U-land, som vil skape arbeid og økonomisk sikkerhet. Marshallplanen reddet et Europa i ruiner etter andre Verdenskrig, og en slik plan ville muligens redde Midtøsten og Afrika.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke