Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Sentrum: Aksen med Torggata.
 
Hvorfor ikke sentrum?
Hvorfor bruker ikke folk sentrum?

Publisert: 05.okt.2015 04:00
Oppdatert: 05.okt.2015 09:20

Et lite forsøk på å antyde et svar: Som innflytter til Hamar for åtte år siden, våger jeg å fabulere litt om årsaken til at Hamar sentrum er «glissent befolket».

Hovedaksen i den gamle byen Hamar er vel aksen Hamar jernbanestasjon – Domkirken.

Slik jeg historieløs ser det, har byen tre akser:

- Jernbanestasjonen – Torggata – kirken.

- Jernbanestasjonen – Strandgata – kirken.

- Jernbanestasjonen – Grønnegata – kirken.

Hovedaksen i dag er vel Østre torg – Stortorget. På strekningen passerer vi Nav og flere mindre butikker, som vel for noen år siden dominerte sentrumshandelen.

I dagens Hamar befinner det seg en rekke såkalte kjøpesentra, som blant andre Maxi, Storhamarsenteret og det nye CC Stadion, som ligger utenfor det eldre bysentrum og bidrar til å stanse det handlende publikum før det gamle sentrum nås.

Slik jeg oppfatter det, bor Hamars innbyggere i dag utenfor den tidligere bykjernen i nyere blokkbebyggelse nærmest sentrum og i eneboliger lengre fra bykjernen. De som bor nærmest bykjernen, er i stigende grad eldre personer som må bruke rullator og buss for å utføre sine daglige handleturer i nærmeste kjente, desentrale småbutikk eller kjøpesenter.

De som drar til byen og handler der, er – etter min mening – de aller sprekeste som også tar seg tid til å kose seg med kaffe og noen smørbrød. Men dette gir ikke den store aktiviteten i byens hovedgater.

Min enkle konklusjon er derfor at det ikke blir så stor trengsel i bygatene når kommunen har sagt ja til til nye kjøpesentra som alle profitterer på at kundene får gratis og nær parkering.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke